Krsto Ariela Šarona je častna četa takole prinesla v izraelski parlament v Jeruzalemu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Krsto Ariela Šarona je častna četa takole prinesla v izraelski parlament v Jeruzalemu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Grob Lili in grobna jama za Ariela Šarona
Ariela Šarona bodo pokopali na družinski kmetiji v Havat Sikmimu, blizu mesta Sderot na jugu Izraela. Foto: EPA
Slovo od Šarona

V parlamentu bo v ponedeljek potekala tudi uradna žalna slovesnost, ki se je bodo udeležili tudi gosti iz tujine, med drugim ameriški podpredsednik Joe Biden.

Pogreb, ki mora v skladu z judovskimi pravili potekati čim prej po smrti, bo še isti dan popoldne na njegovem ranču v puščavi Negev. Na njegovo željo ga bodo pokopali ob drugi ženi Lili, ki je leta 2000 umrla za rakom.
Pričakovati je, da se bo pogreba udeležil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

V komi kar osem let
85-letni Šaron je po osmih letih kome umrl v soboto v bolnišnici v Tel Avivu, obkrožen s svojci. V komi je bil, odkar ga je 4. januarja 2006 sredi volilne kampanje zadela možganska kap. Njegovo zdravstveno stanje se je po nedavni operaciji drastično poslabšalo.

Izraelci žalujejo za 'junakom'
Najvišji predstavniki izraelskih oblasti so se poklonili njegovemu spominu. Premier Benjamin Netanjahu je poudaril, da se ga bodo spominjali kot enega najvidnejših vodij in najbolj drznih poveljnikov.
Tudi izraelski predsednik Šimon Perez je poudaril, da je bil pogumen vojak in drzen voditelj, ki je imel rad svoj narod. "Bil je eden največjih zaščitnikov in najpomembnejših arhitektov Izraela, ki ni poznal strahu," je še dodal.
Palestinci slavili 'smrt zločinca'
Nasprotno pa so številni Palestinci ob smrti Šarona praznovali. Posebej glasno je bilo veselje v palestinskem begunskem taborišču Ain al Hilveh na jugu Libanona, v Han Junisu na jugu Gaze pa so člani skrajnega Islamskega džihada med drugim zažigali Šaronove slike in razdeljevali slaščice.

Podobno se je odzvalo sicer bolj zmerno gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki obvladuje Zahodni breg. "Šaron je bil zločinec, odgovoren za uboj (palestinskega voditelja Jaserja) Arafata, in upali smo, da se bo kot vojni zločinec pojavil pred Mednarodnim kazenskim sodiščem," je dejal visoki član Fataha Džibril Rajub.

Nekdanji general je veljal za enega najspornejših izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006, pri čemer je ob koncu mandata ukazal enostranski umik iz Gaze in razpustitev naselbin v tej palestinski enklavi. Po novici o smrti so se Šaronu v izjavah že poklonili najvišji predstavniki izraelskih oblasti, medtem ko so ga Palestinci označili za zločinca.

Slovo od Šarona