Pohoda se je udeležilo 20.000 ljudi. Foto: epa
Pohoda se je udeležilo 20.000 ljudi. Foto: epa
Ariel Šaron je mladim generacijam zabičal: Ne pozabite! Foto: epa
Pohodnica gre mimo velikega transparenta, ki prikazuje trpljenje v taborišču.
V taborišču Auschwitz-Birkenau naj bi umrl poldrugi milijon ljudi. Foto: epa
Udeleženci pohoda pred zidovi taborišča
Organizatorji so letos na pohod še s posebno pozornostjo želeli privabiti mlade. Foto: epa

Pred tem se je 20.000 udeležencev slovesnosti iz 50 držav udeležilo Pohoda živih na 3,5 kilometra dolgi poti od Auschwitza do Birkenaua.

Ob zvokih tradicionalnih judovskih ovnovih rogov so se navzoči z molkom spomnili žrtev holokavsta v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, v katerem je po nekaterih podatkih umrl skoraj poldrugi milijon ljudi, med njimi največ Judov.

Šaron: Ne pozabite!
Slovesnosti so se udeležili tudi visoki državniki, med njimi premierji Izraela, Poljske in Madžarske, Ariel Šaron, Marek Belka in Ferenc Gyurcsany. Slovenijo je zastopal minister za šolstvo Milan Zver, slovesnosti pa se je udeležila tudi manjša skupina slovenskih taboriščnic.

Ariel Šaron je v svojem nagovoru dejal, da si je treba zapomniti, kako so na morišča peljali šest milijonov Judov, kolikor jih je umrlo v nacističnih taboriščih med vojno. "Zapomnite si žrtve in nikoli ne pozabite morilcev. Zapomnite si, kako so na milijone Judov peljali na morišča, in svet je molčal," je dejal.

Poljski premier Marek Belka pa je pozval, da bi morali dogodki druge svetovne vojne narediti človeštvo imuno za sovraštvo, nestrpnost, protisemitizem in ksenofobijo. Po njegovem mnenju je potrebno ohraniti judovsko kulturno dediščino
na Poljskem in obenem spomnil na načrte po gradnji muzejev zgodovine Judov na Poljskem.

Organizatorji pohoda so si prizadevali letos privabiti veliko mladih kot tudi veliko preživelih. Za prihod udeležencev pohoda so organizatorji najeli šest vlakov. Med udeleženci pohoda, ki so bili tam kljub dežju, so bili tudi preživele žrtve holokavsta in vojaki izraelske vojske.

Pohod je potekal v spomin na dogodke, ko so nacisti ob praznitvi taborišč jetnike prisilili, da so v zimskih razmerah in šibkega zdravja pešačili v begu več sto kilometrov pred vojaki Rdeče armade. Ob tem jih je umrlo na tisoče.

Spomin na žrtve tudi v Izraelu
V Izraelu so se ob dnevu spomina na žrtve holokavsta po vseh krajih oglasile sirene, prebivalci pa so se jim poklonili z dvominutnim molkom. V Izraelu namreč vsako leto 5. maja zaznamujejo dan spomina na šest milijonov judovskih žrtev med drugo svetovno vojno.

Na zidovih jeruzalemskega spominskega centra Jad Vašem so prav ob dnevu spomina na žrtve hokokavsta odkrili narisane kljukaste križe. Pojavili so se tudi grafiti, ki Šarona primerjajo z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem.