Pred predsedniško palačo v Varšavi ljudje množično prinašajo sveče. Foto: Reuters
Pred predsedniško palačo v Varšavi ljudje množično prinašajo sveče. Foto: Reuters

Pogrebne slovesnosti za Kaczynskim, ki je v soboto umrl v letalski nesreči v Smolensku na zahodu Rusije, bodo potekale dva dni. V soboto bo osrednja žalna slovesnost, predsednika in njegovo soprogo pa bodo v nedeljo pokopali v Krakovu.

Svoj prihod na pogrebne slovesnosti so napovedali številni tuji voditelji, med drugimi tudi ameriški predsednik Barack Obama, ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Od 96 žrtev sobotne letalske nesreče so jih v Rusiji identificirali 64. Predsednika je že v soboto identificiral njegov brat dvojček in nekdanji premier Jaroslaw, v torek pa so v Varšavo prepeljali tudi posmrtne ostanke predsednikove soproge Marie.

Do konca tedna bosta krsti s posmrtnimi ostanki predsedniškega para ležali v predsedniški palači v Varšavi, kjer se jima lahko poklonijo prebivalci, ki se v množicah zgrinjajo v palačo, tako da je pred njo nastala več kot kilometer dolga vrsta.

Wawel ni povsem pogodu
Na željo njegove družine bodo Kaczynskega pokopali v gradu Wavel v Krakovu, kjer so pokopani poljski kralji, narodni junaki in pesniki, med njimi tudi ustanovitelj poljske republike maršal Jozef Pilsudski in general Wladyslaw Sikorski, ki je bil med drugo svetovno vojno predsednik poljske vlade v izgnanstvu in je umrl v letalski nesreči.

Napoved, da bo Kaczynski, ki je veljal za zelo samosvojega predsednika in je s svojo politiko pogosto razdeljeval poljski narod, pokopan na tako uglednem mestu, je že sprožila nezadovoljstvo nekaterih. V torek zvečer je okoli 500 ljudi v središču Krakova glasno izražalo svoje nestrinjanje s tem, da bi bil pokojni predsednik pokopan v katedrali gradu Wawel. "Ste prepričani, da je enak kraljem?" je med drugim pisalo na njihovih napisih.

Napovedani so novi protesti, na spletni socialni mreži Facebook pa ima skupina "Ne pogrebu Kaczynskega v Wawlu" že 30.000 oboževalcev. "Če bi predsednik Kaczynski umrl naravne smrti, ga ne bi nikoli pokopali v Wawlu. Vse predsednikove napake bodo kmalu prišle na dan in v številnih primerih se bo žalost spremenila v sovraštvo," meni podjetnik in politik Jerzy Meysztowicz.

Predčasne volitve najverjetneje 20. junija
Poljska vladajoča stranka je medtem sporočila, da bodo predčasne predsedniške volitve najverjetneje potekale 20. junija. Predsednik poljskega parlamenta Bronislaw Komorowski, ki opravlja predsedniške naloge, je po sestanku s predstavniki političnih strank sporočil, da bodo končni datum volitev sporočili 21. aprila. Odložitev odločitve o volitvah gre predvsem na roko desničarske stranke Zakon in pravičnost Jaroslawa Kaczynskega, brata dvojčka pokojnega predsednika, in največje levičarske stranke SLD, da najdeta svoja kandidata za volitve.