Prve kose letala so preiskovalci našli šele po več tednih, s čimer so se le še krepile teorije zarot. Foto: EPA
Prve kose letala so preiskovalci našli šele po več tednih, s čimer so se le še krepile teorije zarot. Foto: EPA
Preiskovalci še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo. Foto: EPA

Francoski urad za preiskave in analize (BEA) je v svojem poročilu med drugim zapisal, da bi morali prilagoditi oddajnike signala na črnih skrinjicah, da bi lahko signal oddajali 90 dni. Črne skrinjice signal zdaj oddajajo le 30 dni.
Air Franceov airbus A330 je 1. junija strmoglavil na poti iz Ria de Janeira v Pariz, pri čemer je umrlo vseh 228 ljudi na krovu, večine trupel pa niso nikoli našli. Preiskovalci domnevajo, da so črne skrinjice omenjenega letala približno 7.000 metrov pod vodo, brez njih pa preiskovalci verjetno ne bodo nikoli ugotovili vzroka nesreče.
Razlog nevihta?
Tako še vedno ne vedo ne vzroka, zakaj je letalo strmoglavilo, ne, kdo je imel nadzor nad airbusom, ko je strmoglavil, ne, kaj sta pilota počela v trenutkih pred nesrečo. Ve se, da je letalo v vodo udarilo s trupom in da se kisikove maske niso spustile, kar kaže na to, da tlak v kabini ni padel.
24 samodejnih sporočil, ki jih je letalo oddalo v minutah pred strmoglavljenjem, je pokazalo, da je imelo letalo težave z merjenjem zračne hitrosti (kar bi lahko pomenilo, da je letelo prehitro ali prepočasi skozi nevihto, a podatkov o večjih nevihtah nad Atlantikom za tisto noč ni), vendar naj to ne bi bil zadosten razlog za nesrečo, še navaja poročilo.
Ključnih delov letala, vključno s snemalcem leta in snemalcem pogovorov v pilotski kabini, niso našli, tako da so preiskovalci ostali brez ključnih koščkov sestavljanke.
Teorije zarot
Preiskovalci so avgusta končali drugo fazo iskanja črnih skrinjic ponesrečenega letala, februarja prihodnje leto pa naj bi začeli tretjo fazo. Ta naj bi trajala 60 dni. Gre za ogromno območje sredi Atlantika, od dva do štiri dni plovbe oddaljeno od najbližjih pristanišč v Braziliji ali Sengalu. Poleg tega je podvodni teren težaven, značilna pa so tudi velika nihanja globine.

Kaj se je zgodilo z Air Franceovim letalom bo tako najverjetneje za vedno ostala skrivnost. Tteoretiki zarote so že dodobra preučili vse teorije, med katerimi prednjači tista, da je letalo sestrelila ameriška vojska.