Portoriški otroci so po debelosti krepko nad ameriškim povprečjem. Foto: Reuters
Portoriški otroci so po debelosti krepko nad ameriškim povprečjem. Foto: Reuters
Za številne Portoričane je ceneje jesti v restavracijah s hitro prehrano, ki jih na otoku ne manjka. Foto: AP
Portoriški otroci med vadbo. Foto: AP

Kot poroča Guardian, bi po predlaganem zakonu vlada lahko "izobrazila" družine debelih otrok in naložila visoke kazni tistim, katerih otrok ne shujša. Številni starši so nad predlogom ogorčeni, med njimi tudi Wandalee Cepeda, mati samohranilka, katere nasmejana, v šoli uspešna 14-letna hčerka Nikhol ni videti kot žrtev otroških zlorab.

Po besedah Cepedove je njena največja prioriteta vzgajati hčerko v srečnem, zdravem in varnem okolju in jo popeljati do odraslosti. A po novem zakonu, ki ga številni strokovnjaki označujejo za nepravičnega in težkega za uveljavitev, bi Cepedovo lahko obtožili zlorabe otroka in ji naprtili 800 dolarjev kazni, ker se njena Nikhol pri 93 kilogramih šteje za pretežko.

"Svojo lastno hčerko mi lahko vzamejo, ker jo hranim? To je noro," meni Wandalee. "Takšna je pač kultura v Portoriku. Ko vidiš suhljatega otroka, bodo ljudje rekli, da ga je treba nahraniti. Je to resnično zloraba otroka?"

A kar imajo številne družine za kulturno "značilnost", drugi štejejo za nacionalno zdravstveno krizo, čemur pritrjuje tudi statistika nedavnih raziskav, po katerih je delež predebelih otrok na tem karibskem otoku, sicer ozemlju ZDA, od 24 do 30 odstotkov. Za primerjavo: ameriško povprečje je 17 odstotkov.

Socialni delavci za preverjanje
Prav take številke so spodbudile senatorja Gilberta Rodrigueza Valleja, enega izmed najmlajših in najbolj priljubljenih portoriških politikov, da predlaga sporni zakon, katerega cilj je vzpostavitev "programa zdravega otroka". Če bo zakon sprejet, bi predebele otroke v šolah najprej prepoznali, potem pa njihove družine "izobrazili" o zdravstvenih tveganjih in posledicah prevelike teže. Če bi socialni delavci po šestih mesecih presodili, da ni nobenih izboljšav, bi imeli pooblastila, da primer obravnavajo kot zapostavljanje otroka in naložijo kazen do 500 dolarjev. Če bi bilo stanje nespremenjeno tudi po letu dni, bi starše kaznovali z dodatnimi 800 dolarji.

Kritiki predlaganega zakona menijo, da vlada posega na območje, do katerega nima nobenih pravic. "Dobra stran je, da Valle prepoznava problem in ga skuša rešiti; slaba pa, da to počne na napačen način," je za Guardian povedal dr. Ricardo Fontanet, predsednik portoriške izpostave ameriške akademije pediatrov.

"Prvič, če imate doma debelega otroka, je to sinonimno z zlorabljanjem otroka, kar je popolnoma napačno. Jasno, treba je shujšati, a da vam država trka na vrata, preverja, kako vzgajaš svojega otroka, potem vas pa obtoži zaradi zlorabljanja otroka, je nevarno. Drugič, pri zakonu ne sodelujejo pediatri, nutricionisti, strokovnjaki za pravilno prehrano ali ljudje, ki pripravljajo kosila v šolah. Učitelji niso izučeni za prepoznavanje predebelih otrok; nimajo časa, sredstev ali znanja. Za prepoznavanje pacientov sprašujejo ljudi brez vsakršnega znanja s spopadanjem z debelostjo."

Vrsta dejavnikov za debelost
Spet drugi strokovnjaki menijo, da zakonski osnutek podaja "poenostavljen pogled" na dejavnike, ki povzročajo debelost. "Debelost je bolezen, ne pa izbira staršev ali njihovih otrok," pravi dr. Nikhil Dhurandhar, predsednik ameriškega združenja za obilnost. "Pri izgubi telesne teže vlogo igrajo številni znani in neznani biološki dejavniki, v kombinaciji s prehrano in fizično dejavnostjo, kar samo še utrjuje dejstvo, da ne moremo obravnavati debelosti zgolj s polaganjem krivde na starše ali posameznike."

Dhurandhar še pravi, da bi se morale portoriške oblasti vprašati, ali bi naložile kazni tudi staršem, katerih otroci imajo sladkorno bolezen, astmo ali raka. Oba zdravnika menita, da bi program na podlagi spodbud otrokom predstavljal boljšo motivacijo za hujšanje kot pa kaznovanje njihovih staršev.

9.000 kvadratnih kilometrov velik otok ima kar 2.000 restavracij s hitro hrano, ki jih najmanj dvakrat tedensko obišče kar 39 odstotkov prebivalcev - tudi zato, ker je to za številne družine - te so v Portoriku navadno precej številčne - najcenejša izbira, cenejša od zdravega prehranjevanja. Zadolžena vlada tudi nima na voljo dovolj sredstev za vzdrževanje parkov in igrišč, zato dodatno težavo staršem predstavlja, kako pripraviti otroke do fizične dejavnosti, še piše Guardian.