V pokrajini Coimbra so zaradi požarov razglasili izredne razmere. Foto: EPA
V pokrajini Coimbra so zaradi požarov razglasili izredne razmere. Foto: EPA
Portugalska: V eni noči izbruhnilo 270 požarov

Zaradi suhih in vročih vremenskih razmer je v preteklih tednih po državi izbruhnilo več novih požarov, s katerimi se na Portugalskem sicer spopadajo že vse poletje.

Po podatkih reševalnih služb je samo v soboto izbruhnilo 268 novih požarov, kar je rekordno število požarov v enem dnevu za letošnje poletje. V pokrajini Coimbra so razglasili izredne razmere, enako so storile tudi štiri manjše občine v osredju Portugalske.

Notranja ministrica Constanca Urbana de Sousa je države po Evropi zaprosila za pomoč, saj se bojijo, da bo število požarov zaradi napovedanih visokih temperatur in močnih vetrov še naraslo. Ministrica je v prošnji zaprosila za dodatna gasilna letala in tuje gasilce ter poudarila, da gre za "vprašanje preudarnosti".

Do zdaj je po državi zgorelo več kot 140.000 hektarjev gozdov, kar je trikrat več od letnega povprečja v zadnjih desetih letih. Junija se je na Portugalskem zgodila tudi največja tragedija v zgodovini požarov, ko je na območju blizu Coimbre v požaru umrlo več kot 60 ljudi.

Portugalska: V eni noči izbruhnilo 270 požarov