Svet
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 4 glasov Ocenite to novico!
Coimbra
V pokrajini Coimbra so zaradi požarov razglasili izredne razmere. Foto: EPA
VIDEO
Portugalska: V eni noči i...

Dodaj v

Portugalska prosi za pomoč pri spopadanju s požari

V enem dnevu zagorelo 268 novih požarov
13. avgust 2017 ob 17:35,
zadnji poseg: 13. avgust 2017 ob 17:52
Coimbra - MMC RTV SLO, Reuters

Več kot 6.500 gasilcev se na Portugalskem spopada s požari. Oblasti so zaprosile za evropsko pomoč, saj obstaja bojazen, da se bodo požari ob prihajajoči vročini širili še hitreje.

Zaradi suhih in vročih vremenskih razmer je v preteklih tednih po državi izbruhnilo več novih požarov, s katerimi se na Portugalskem sicer spopadajo že vse poletje.

Po podatkih reševalnih služb je samo v soboto izbruhnilo 268 novih požarov, kar je rekordno število požarov v enem dnevu za letošnje poletje. V pokrajini Coimbra so razglasili izredne razmere, enako so storile tudi štiri manjše občine v osredju Portugalske.

Notranja ministrica Constanca Urbana de Sousa je države po Evropi zaprosila za pomoč, saj se bojijo, da bo število požarov zaradi napovedanih visokih temperatur in močnih vetrov še naraslo. Ministrica je v prošnji zaprosila za dodatna gasilna letala in tuje gasilce ter poudarila, da gre za "vprašanje preudarnosti".

Do zdaj je po državi zgorelo več kot 140.000 hektarjev gozdov, kar je trikrat več od letnega povprečja v zadnjih desetih letih. Junija se je na Portugalskem zgodila tudi največja tragedija v zgodovini požarov, ko je na območju blizu Coimbre v požaru umrlo več kot 60 ljudi.

J. R.
false
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 14.08.2017 ob 03:16
Za tako obsežne požare in žrtve v Portugalski je kriv predvsem človeški faktor s vplivom na okolje in z slabo protipožarno zaščito in organizacijo.
Vendar človeški faktor tu ni vpliv na klimatsko dogajanje, niti niso toliko krive same po sebi temperature in suša, ki so podaljšale požarno sezono, kar pa se je zgodilo, tudi marsikje drugje, pa se tam požari niso tako razmahnili. Je pa Portugaska zelo pokrita z gozdovi.

Človeški faktor je poseg v okolje saj Portugalski gozdovi zaradi ekonomskega (papirna industrija) monokulturnega pogozdovanja z visoko vnetljivim evkaliptusom niso več avtohtoni. Ta drevesa pa potrebujejo tudi precej vode in tako izčrpavajo zaloge vode in povzročajo dodatno bolj suha tla in ovirajo avtohtone rastline in živali. In večina žrtev je zgorela v tem evkaliptusovem gozdu, kjer dopušćajo tudi sajenje dreves preblizu cestam in tako č
Dodatno je večina gozdov v razdrobljeni privatni lasti in slabo gospodarjenih z polno odvečnega suhega grmičevja in raznih ostankov, ki so dobra osnova za inicialne vžige in ogenj za požare...

Država, sicer v globoki ekonomsko dolžniški krizi, ima tudi zelo slabo organizirano protipožarno zaščšito, obveščanje in nezadostno gasilsko opremljenost, fokus pa je na posredovanju ob požarih namesto na sistemskih preventivnih ukrepih. Organizacija je slaba in tako so tudi trupla po požaru ostala v gozdu predolgo.

Kljub segrevanju na Portugalskem zadnjih 70 let ni trenda naraščanja suš, raziskave pa kažejo na še višje temperature pred kakšnim tisočletjem...
Zraven povečanja populacije, urbanizacije in turizma ter zgoraj omenjenih faktorjev je na Portugalskem še najmanj res novo vreme na katerem tako tudi ne leži večina vzrokov in faktorjev za rast in fatalnost požarov na Portugalskem...
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.bbc.com/news/world-europe-40341180
LINK ali copy-paste v iskalnik
https://wattsupwiththat.com/2014/08/05/s
urprising-facts-about-climate-change-in-portugal-why-the-climate-catastrophe-is-not-happening/
megan
# 14.08.2017 ob 00:08
Portugalska prosi za pomoč pri spopadanju s požari

Menda se bodo druge države EU, sploh tiste, ki trenutno nimajo takih težav ali pa jim kaj podobnega ne grozi, hitro zganile in poslale pomoč? Če Portugalska prosi za pomoč, zgleda stvari sama ne more obvladat in je prav, da se pomaga. Vedno si države pomagajo med sabo ob naravnih nesrečah, ponavadi pomagajo celo tiste, ki sicer niso v čisto idiličnih odnosih s prizadeto državo, kaj šele tiste, ki so zraven v skupnosti, kot je EU.
FolkloraS
# 13.08.2017 ob 19:50
Že drugo leto zapored imajo težave z ognjem!
democenzus
# 13.08.2017 ob 23:33
Sumim na tehnologijo mikrovalovi laserji....potresi....kdo ve
Kazalo