Vladni vojaki bi morali ščititi nemočne civiliste na vzhodu Konga, a pogosto sodelujejo pri zločinih nad njimi. Foto: EPA
Vladni vojaki bi morali ščititi nemočne civiliste na vzhodu Konga, a pogosto sodelujejo pri zločinih nad njimi. Foto: EPA

Aretacija polkovnika Kibibija Mutvare sledi prijetju desetih drugih vojakov, ki so osumljeni vpletenosti v množična posilstva na prvi dan novega leta.

Kibibi je obtožen, da je vodil posilstva več kot 50 žensk v Fiziju v pokrajini Južni Kivu, kjer so še vedno dejavne številne uporniške skupine, ki so prav tako zagrešile številna posilstva.

Posiljujejo tudi vojaki
Čeprav so za množična posilstva sprva obtoževali samo upornike, pa so organizacije za človekove pravice že dalj časa opozarjale, da so spolne zlorabe zagrešili tudi številni pripadniki vladne vojske.

Tokratna množična posilstva za novo leto naj bi bila največja, ki so jih do zdaj zagrešili pripadniki vojske.

Strašni zločin naj bi se zgodil, ko je podivjana množica domačinov linčala vojaka, ki je ustrelil civilista - domnevno zaradi neke ženske. Skupina vojakov se je po poročanju BBC-ja nato znesla na prebivalci Fizija in zagrešila posilstva.

ZN je sporočil, da so vojaki zabodli 26 ljudi, med njimi štiriletnega otroka, plenili po več kot 20 domovih in posilili na desetine žensk.

Kar nekja domačinov je predstavnikom ZN-a povedalo, da nasilje usmerjal polkovnik Kibibi, ki pa vse obtožbe zanika in zatrjuje, da so vojaki, ki so zagrešili posilstva, kršili njegove ukaze.