Svet
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Požar na Hrvaškem
V požarih je zgorelo že več hektarjev sredozemskega rastja, gašenje otežuje predvsem močna burja. Foto: Reuters
VIDEO
Več požarov vzdolž hrvašk...

Dodaj v

Požari ob hrvaški obali: gori v okolici Pulja, Šibenika in na Pagu

Gori tudi v črnogorskem letovišču Bigovo
16. julij 2017 ob 16:58
Zadar, Pulj, Šibenik, Tivat - MMC RTV SLO, STA

Na Hrvaškem se je ob jadranski obali razplamtelo več požarov. Ogenj se širi tudi zaradi močne burje, ki povsod otežuje gašenje. Gasilci so požare omejili, zaradi gostega dima pa je zaprtih več cest.

Gori blizu Pulja, na Pagu in blizu Šibenika, vsi požari pa so pod nadzorom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Obsežni gozdni požari divjajo tudi pri Šestanovcu.

Požar v Košljunu na otoku Pagu je izbruhnil v soboto zvečer, danes popoldne pa ga je gasilcem uspelo omejiti. "Gasilci so še na terenu, pregledujejo območje pogorišča, a je vse pod nadzorom," je za Hino povedal poveljnik tamkajšnjih gasilcev Željko Šoša. Dodal je, da se postopoma umirja tudi orkanska burja.

Na širšem območju Zadra sicer gori še kakih deset drugih požarov, a so po navedbah gasilcev vsi pod nadzorom. Ponoči se je z ognjem v zadrski županiji bojevalo okoli 200 gasilcev s 70 vozili.

Gasilci so omejili tudi požar, ki je okoli 10.30 izbruhnil blizu Peroja pri Pulju. Kot je potrdil poveljnik puljskih gasilcev Klaudio Karlović, je zgorelo okoli deset hektarjev sredozemskega rastja, pri gašenju pa je sodelovalo okoli 45 gasilcev s širšega območja Pulja. Gašenje je oteževala močna burja. Ogenj so omejili okoli 13.30, odtlej pa je na območju še okoli 20 gasilcev.

Pri Šibeniku ogenj ogrožal hiše
Dopoldne je zagorelo tudi v naselju Brodarica blizu Šibenika, kjer je ogenj nekaj časa ogrožal hiše. Širjenje ognja na hiše so preprečili z gasilnimi letali. Pri gašenju poleg letal sodeluje tudi več kot 60 gasilcev. Do zdaj so zgoreli okoli štirje hektarji sredozemskega rastja in del ostrešja ene izmed hiš, vendar v požaru ni poškodovanih.

Zaradi gostega dima je bila v bližini Šibenika nekaj časa zaprta jadranska magistrala.

Obsežen gozdni požar od jutra divja tudi v kraju Prpuša blizu Šestanovca v splitsko-dalmatinski županiji. Zaradi tega požara je zaprta cesta Cista Provo-Šestanovac.

Evakuacija vasi Gornji Kekezi
Z območja Šestanovca poročajo o še enem obsežnem požaru, zaradi katerega so evakuirali prebivalce vasi Gornji Kekezi. Do zdaj je zgorelo okoli dvesto hektarjev borovega gozda in makije, ogenj pa se približuje naseljem Merčepi, Vukušići in Ribičić. Na območju je več kot sto gasilcev s 40 gasilnimi vozili, pomagajo tudi civilisti, gašenje pa otežuje burja, ki v sunkih dosega hitrost tudi do 100 kilometrov na uro, poroča Index.hr.

Gozdni požar tudi v črnogorskem letovišču
Zaradi gozdnega požara, ki se hitro širi v več smereh, so evakuirali del prebivalcev in turistov v črnogorskem letovišču Bigovo blizu Tivata. Požar, ki je izbruhnil danes malo po 9. uri, je zajel že več kot deset hektarjev površin, poroča črnogorska televizija RTCG.

Požar gasijo gasilci iz Tivata, Hercegnovega in Budve, pri tem pa jih ovira močan veter.

Kraj Bigovo na polotoku Luštica ima le okoli sto prebivalcev, a v poletnih mesecih se število ljudi v letovišču zaradi turistov močno poveča. Gre za drugi gozdni požar na polotoku od začetka meseca.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 16.07.2017 ob 18:07
Požari ob hrvaški obali: gori v okolici Pulja, Šibenika in na Pagu

Domačini so zažigali izvode sodbe arbitražnega sodišča pa jim je ogenj pobegnil.
mdural.
# 17.07.2017 ob 09:38
kakšni nečloveški komentarji...
arabo-hest
# 16.07.2017 ob 18:48
HALOOOO!!! Kaj pa nas to briga, kaj je tam pri sosedih? A oni toliko pišejo o nas? P kaj vam je? O bistveno bolj perečih problemih in zanimivostih pa nič! O otroški pedofiliji, izkorišanju otrok, o smrti ortok skoraj vsake sekunde, o preprodaji človeških organov, o trgovini na črno z krvjo inčloveškimi organi,.... o .... Pa tem je ogromno. O možnosti raziskovalnega novinarstva.... milijon zanimivejših zgodb. In s čim se vi uvarjate z problemi sosedov, kjer bodo ali ćžće dopustuje naša elita? To je to? Sramota.
hypatos
# 16.07.2017 ob 19:33
@utegurovic - kaj je pa potem razlog vseh požarov v Italiji, ki trenutno gorijo? Sprašujem, ker si očitno strokovnjak za odkrivanje razlogov požara.
Poldi
# 16.07.2017 ob 18:40
Jutri pojenja burja in s požari bo konec.
barezi
# 16.07.2017 ob 19:37
Letos ni za it na Rvacko. Drago in vse požgano.
utegurovic
# 16.07.2017 ob 19:06
karma pa to...
arabo-hest
# 16.07.2017 ob 18:52
Pa kaj me briga za nekaj na z na nelegalen način zasluženim denarjem kupljenih, narejenih ipd dopustniških hiš tam čez? Na to temo se že zasledil vrsto takoj in podobnih komentarjev, zato pričakujem, da kot VAš solastnik in sofinacer nehate o tem pisati.
Kazalo