Solidarnost s sirskimi prodemokratičnimi protestniki izražajo po vsem svetu. Foto: EPA
Solidarnost s sirskimi prodemokratičnimi protestniki izražajo po vsem svetu. Foto: EPA
Sirski tank
Asad ne izbira sredstev za obračunavanje s protestniki. Foto: EPA

Pred napovedanim prihodom arabskih opazovalcev so po pričevanju sirskih aktivistov sile predsednika Bašarja Al Asada izvedle enega najbolj smrtonosnih napadov med devetmesečnim nasilnim obračunavanjem s protivladnimi protestniki.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so vladne sile v torek ubile 111 civilistov in aktivistov med dveurnim bombardiranjem v gričevju v pokrajini Idlib.

Poleg tega je bilo ubitih ali ranjenih še sto dezerterjev iz sirske vojske. V zadnjih dneh je bilo po navedbah aktivistov skupno ubitih več kot 200 ljudi.

Ker je poročanje tujih in neodvisnih medijev v Siriji prepovedano, se je zelo težko dokopati do zanesljivih in preverjenih podatkov o številu žrtev.

Po besedah iz Washingtona so sirske oblasti sramotno kršile svojo zavezo za ustavitev nasilja, medtem ko je predsednik Aasad izgubil vso legitimnost. ZDA so zato pozvale k takojšnji uveljavitvi mirovnega načrta, ki ga je pripravila Arabska liga.

Opazovalci menijo, da hoče Asad pred prihodom arabskih opazovalcev še zadnjič nasilno obračunati z nasprotniki, ki zahtevajo njegov odhod.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil Al Arabi je napovedal, da bo v četrtek v Sirijo prispela predhodnica opazovalne misije, da bi pripravila vse potrebno za prihod 150 opazovalcev do konca decembra.

Dvom o Asadovih obljubah
Oblasti v Damasku so sporočile, da so v skladu z dogovorom s krovno arabsko organizacijo v zadnjih šestih tednih izpustile več kot tisoč zapornikov in vojsko umaknile iz mest. Vlada je tudi obljubila parlamentarne volitve v začetku prihajajočega leta in ustavne spremembe, s katerim naj bi omejili moč vladajoče stranke Baas.

Prodemokratični sirski aktivisti so nezaupljivi do Asada in globoko dvomijo, da bo držal obljubo, s čimer bi se v bistvu okrepilo gibanje protivladnih protestnikov in omajala njegova 11-letna vladavina, ki je sledila trem desetletjem oblasti njegovega očeta.