Nasilje v Siriji se nadaljuje. Foto: EPA
Nasilje v Siriji se nadaljuje. Foto: EPA

Skupina za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je opravila pogovore z ducatom dezerterjem, ki pravijo, da so ukaz razumeli kot pooblastilo za uporabo smrtonosne sile. HRW je sporočil, da je okoli polovica od 60 dezerterjev sirske vojske, s katerimi so opravili pogovore, prejela neposredne ukaze, naj streljajo na protestnike ali očividce.

Mučenje, zapiranje, usmrtitve
V poročilu z naslovom "Z vsemi potrebnimi sredstvi" so opisani tudi primeri mučenja, med drugim naj bi vojaki uporabljali električne žice, zapirali pridržane v majhne prostore in izvajali usmrtitve. Poročilo vključuje primer vojaka "Amjada", ki so ga poslali v mesto Deraa, kjer je od poveljnika 25. aprila prejel neposreden ukaz, naj strelja na protestnike. "Rekel je: 'Močno streljajte. Nihče ne bo zahteval pojasnila. Po navadi moramo biti varčni s kroglami, a tokrat ne: Uporabite toliko krogel, kot želite.'."

Že čez 5.000 mrtvih
Protesti proti režimu predsednika Bašarja Al Asada se nadaljujejo kljub poskusom zadušitve. Po podatkih Združenih narodov je od začetka protestov, za katere sirske oblasti krivijo "oborožene teroriste", marca letos v Siriji umrlo že več kot 5.000 ljudi.

V najnovejšem nasilju je po podatkih sirske organizacije za človekove pravice s sedežem v Londonu v spopadih z dezerterji v južni provinci Deraa umrlo 27 članov sirskih varnostnih sil. V sredo naj bi med spopadi blizu mesta Homs umrlo 25 ljudi.