Assange se je pred predvideno izročitvijo v ZDA prek Švedske zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer prebiva že od junija lani. Foto: EPA
Assange se je pred predvideno izročitvijo v ZDA prek Švedske zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer prebiva že od junija lani. Foto: EPA
Manningu, ki ga je Assange označil za političnega zapornika, grozi dosmrtni zapor. Foto: EPA

Lindskog je v govoru na Univerzi v Adelajdi v Avstraliji naštel še vrsto pravnih ovir za izročitev 41-letnega Assangea Združenim državam, kjer ga čaka pregon zaradi objave na tisoče zaupnih dokumentov. Lindskog je bil kritičen do švedske kriminalistične preiskave. "Mislim, da je to zmešnjava," je dejal Lindskog. "Mislim, da je tu nekaj nesporazumov, še posebej, ko govorimo o problematiki izročitve."

Lindskog je še dejal, da sporazum o izročitvah med Švedsko in ZDA v Assangeevem primeru ne bi veljal. "Izročitev ne bo odobrena, ko je narava domnevnega zločina vojaška ali politična," je dejal.

Od junija na begu
Assange se pred izročitvijo na Švedsko že od junija lani skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Na Švedskem ga namreč želijo zaslišati zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju dveh žensk. Assange pa meni, da gre za trik, kako ga prek Švedske izročiti ZDA, poroča Al Jazeera.

Ameriško pravosodno ministrstvo preiskuje Wikileaks, odkar je ta spletna stran začela razdeljevati na stotine tisočev zaupnih ameriških dokumentov.

Ameriški vojak Bradley Manning je priznal, da je posredoval zaupne dokumente in videoposnetke Wikileaksu, česar Assange ni želel komentirati. Manninga je označil za političnega zapornika.

Lindskog je pohvalil Assangeevo kampanjo objavljanja zaupnih dokumentov. "Imeli ga bodo za človeka, ki je razkril nekatere zaupne informacije v korist človeštva," je dejal. "Nikoli ne bi smel biti zločin razkriti zločin države," je še dodal Lindskog.