V napadu na muzej je umrlo 23 ljudi. Foto: Reuters
V napadu na muzej je umrlo 23 ljudi. Foto: Reuters
Tunis
Informacije, da naj bi v napadu sodelovali trije napadalci, so se pojavile po tem, ko so objavili videoposnetek iz muzeja. Foto: Reuters
V napadu v Tunisu sodeloval še tretji človek

Zaradi pomanjkljive varnosti v muzeju Bardo v Tuniziji, kjer je bilo ubitih 23 ljudi, je predsednik Esebsi odpustil šest načelnikov policije, med njimi generalnega direktorja policije in vodjo varnostnikov v muzeju.

"Pojavile so se napake, kar pomeni, da policija in obveščevalna služba nista bili dovolj sistematični, da bi zagotovili varnost v muzeju," je v intervjuju za Paris Match povedal Bedži Kaid Esebsi. Ob tem je dodal, da so se varnostne sile po napadu odzvale zelo primerno in so pomagale rešiti na desetine življenj. Predtem je že podpredsednik tunizijskega parlamenta Abdelfatah Mourou dejal, da sta bila varnostnika, ki naj bi varovala muzej in bližnji parlament, med napadom na kavi.

V znanem muzeju Bardo je bilo v sredo v terorističnem napadu ubitih 23 ljudi, od tega 20 turistov in trije Tunizijci. Med žrtvami so bili štirje Italijani, po trije Japonci in Francozi, dva Španca, Kolumbijec in avstralski Kolumbijec, Britanka, Belgijka, trije Poljaki in Rus. Ranjenih je bilo najmanj 40 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna džihadistična skupina Islamska država (IS), napadalci pa naj bi se urili v Libiji.

Tunizijski predsednik je razkril, da so bili napadalci trije in ne dva, kot so domnevali sprva. To je vidno tudi na objavljenem videoposnetku iz muzeja. "Zagotovo so bili trije napadalci, saj so jih posnele in identificirale varnostne kamere. Dva sta bila ubita, tretji pa je zdaj na begu," je dejal za radijsko postajo Europe 1 in napovedal, da daleč ne bo prišel.

Dva napadalca, ki so ju v posredovanju ubili pripadniki varnostnih sil, so že identificirali, identiteto tretjega pa še preiskujejo. "Ljudi smo pozvali, naj nam pomagajo pri iskanju napadalca, saj je to tudi v njihovem interesu," je povedal Esebsi in dodal, da bodo v spomin na žrtve napada postavili spomenik.

Za napadom Islamska država
Spomnimo, napadalca sta v sredo začela streljati na turiste, ki so se pripeljali z avtobusom, in jih nato nagnala v muzej. Varnostne sile so ubile oba napadalca, preiskava pa je pokazala, da naj bi imela najprej v načrtu napad na poslopje tunizijskega parlamenta, a so jima varnostniki to preprečili, zato sta se odločila napasti obiskovalce ene največjih znamenitosti v Tunisu, kjer so shranjene številne antične umetnine.



V napadu v Tunisu sodeloval še tretji človek