Tri nemške stranke so vse bližje uradnim pogajanjem o koaliciji. Parlamentarne volitve so bile septembra. Foto: Reuters
Tri nemške stranke so vse bližje uradnim pogajanjem o koaliciji. Parlamentarne volitve so bile septembra. Foto: Reuters
Horst Seehofer
Predsednik bavarskega CSU-ja Seehofer je dejal, da naj bi Nemčija novo vlado dobila do velike noči. Foto: Reuters
Nemške stranke za začetek uradnih koalicijskih pogajanj

O dogovoru Angele Merkel, Horsta Seehoferja in Martina Schulza poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki navaja vire blizu pogajanj. Reuters poroča, da so se predsedniki strank strinjali z načrtom za uradna pogajanja.

O dogovoru vodij strank morajo odločiti še posamezne pogajalske skupine. Če se bodo strinjale tudi pogajalske skupine, je naslednji večji korak kongres socialdemokratov prihodnji teden. SPD se je namreč odločil, da bo končno odločitev o vstopu v uradna koalicijska pogajanja prepustil svojim članom.

Pogajalske skupine zdaj razpravljajo o osnutku načrta za uvodna pogajanja, ki je dolg 28 strani. Ko ga bodo sprejele, se bo ponovno zbrala še velika skupina okoli 40 pogajalcev.

Stranke so sklenile, da bodo omejile število novih prebežnikov v državi na od 180.000 do 220.000 letno. Med drugim so se konservativci in socialdemokrati v osnutku strinjali tudi, da bodo kot zgornjo mejo za število ljudi, ki bi se lahko pridružili svojim sorodnikom beguncem v Nemčiji, določili 1.000. V zameno bi Nemčija za enako število zmanjšala število beguncev, ki jih sprejme iz Grčije in Italije.

Reuters poroča, da naj bi se bolj osredotočili na vzroke za migracije kot na migrante. Podpirali naj bi skupno evropsko azilno politiko, ki naj bi pošteno razporedila ljudi s potrebo po mednarodni zaščiti po Evropi.

Osnutek predvideva tudi dodatne omejitve za izvoz orožja in poostritev smernic za ta izvoz. Nemčija naj ne bi več prodajala orožja državam, ki so vpletene v vojno v Jemnu. Šlo naj bi za ukrep zoper Savdsko Arabijo, ki je pomemben kupec nemške oborožitve.

Stranke za zmanjševanje družbenih razlik
Stranke za državljane načrtujejo tudi za 10 milijard evrov davčnih olajšav v naslednjih treh letih. To pomeni, da se bo postopoma ukinjal solidarnostni davek, ki ga je država uvedla po združitvi leta 1990 za podporo revnejšim vzhodnim zveznim državam.

Ob tem naj bi za izobraževanje, raziskave in digitalizacijo do leta 2021 namenili 5,95 milijarde evrov. Načrtujejo t. i. uravnotežen proračun brez novih dolgov. Stranke naj bi tudi zavračale protekcionizem, izolacionizem in nacionalizem, poudarjajo pa mednarodno sodelovanje.

Zavezali so se tudi tesnemu sodelovanju s Francijo za krepitev evrskega območja, poroča Reuters. Za to in za strukturne reforme ter "za zmanjševanje družbenih razlik" naj bi namenjali "določena proračunska sredstva". Stranke v prihodnjem mandatu glede na dokument sicer ne nameravajo višati davkov, kar je bila sicer ena od spornih točk uvodnih pogajanj. Stranke naj bi se strinjale tudi s povečanjem nemškega prispevka v proračun EU-ja. "EU si želimo finančno okrepiti, zato da lahko bolje opravlja svoje naloge," piše v osnutku.

Do leta 2030 naj država pridobila 65 odstotkov energije iz obnovljivih virov.

EU pozdravlja rezultate pogovorov
Nemška prizadevanja za oblikovanje velike koalicije je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v Bolgariji, kjer sodeluje na pogovorih z novo predsedujočo EU-ju, označil za pozitivne.

Del vsebine dogovora največjih nemških strank, ki se nanaša na prihodnost EU-ja, je po Junckerjevi oceni zelo pomemben, pozitiven, konstruktiven in daljnosežen, zato je z njim zelo zadovoljen.

Bolgarski premier Bojko Borisov je ob tem izrazil upanje, da bo čim prej dosežen končni dogovor glede nemške vlade, saj so pred EU-jem pomembne odločitve, Nemčija pa je steber Evrope.

Dogovor, ki tlakuje pot novi vladni koaliciji v Nemčiji med kanclerko Angelo Merkel in socialdemokrati, je "dober za Nemčijo, dober za Francijo in predvsem dober za Evropo", je sporočila francoska vlada.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je prav tako pozdravil pozitiven razvoj v nemški politiki. "Dogovor med Merklovo in Schulzem postavlja temelj za vladno koalicijo v Nemčiji. Dobra novica za Evropo," je tvitnil Gentiloni.

Nemške stranke za začetek uradnih koalicijskih pogajanj