Le Penova se je zaradi domnevne zlorabe položaja znašla pod drobnogledom preiskovalcev. Foto: Reuters
Le Penova se je zaradi domnevne zlorabe položaja znašla pod drobnogledom preiskovalcev. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Le Penova se je sprva sklicevala na imuniteto evropske poslanke, a je po predsedniških in parlamentarnih volitvah v Franciji privolila v sodelovanje. Foto: Reuters

Po besedah njenega odvetnika Rodolpha Bosseluta so Le Penovo obtožili zlorabe zaupanja. Le Penova bo pritožbo na obtožnico, ki po odvetnikovih besedah krši načelo ločitev oblasti, vložila v ponedeljek. Obtožbo so sicer pričakovali.

Obtožnico je spodbudila pritožba Evropskega parlamenta, ki je Nacionalno fronto obtožil prevare. Parlamentarni preiskovalec naj bi ugotovil, da je Nacionalna fronta svojima uslužbencema, Thierryju Legierju in Catherine Griset, nezakonito izplačevala sredstva, ki so bila namenjena za plačo zakonodajnih poslanskih asistentov, poroča Guardian.

Le Penova je zaradi domnevnega incidenta obtožena zlorabe zaupanja, poleg tega pa jo preiskujejo tudi zaradi sodelovanja pri zlorabi zaupanja med letoma 2014 in 2016.

Po francoski zakonodaji uradna preiskava osebe pomeni, da obstajajo resni ali konsistentni dokazi, ki nakazujejo na vpletenost v zločin. Gre za korak proti sodni obravnavi, čeprav lahko preiskavo ovržejo brez sodne obravnave, poroča Guardian.

Le Penova krivdo zanika
Predsednica Nacionalne fronte je sodelovanje s preiskovalci sprva zavračala, pri čemer se je sklicevala na imuniteto evropske poslanke. Po predsedniških in parlamentarnih volitvah v Franciji je privolila v sodelovanje, a še vedno trdi, da je nedolžna in da gre za osebni pregon.

Preiskovalci ugotavljajo, ali je stranka vzpostavila sistem, prek katerega je svoje sodelavce v Franciji plačevala z evropskimi sredstvi. To naj bi storila tako, da jih je navidezno zaposlila kot asistente evropskih poslancev. Vključno z Le Penovo preiskujejo še 17 poslancev Nacionalne fronte, ki naj bi plačevali okrog 40 navidezno zaposlenih asistentov.

Za pet milijonov evrov škode
Parlament Nacionalni fronti očita, da je z navideznimi zaposlitvami evropske institucije med letoma 2012 in 2017 oškodovala za skoraj pet milijonov evrov.