Kandidat republikancev Fillon zavrača obtožbe. Do izbruha škandala je veljal za favorita na predsedniških volitvah, ki bodo konec aprila in v začetku maja, nato pa mu je podpora precej padla. Foto: Reuters
Kandidat republikancev Fillon zavrača obtožbe. Do izbruha škandala je veljal za favorita na predsedniških volitvah, ki bodo konec aprila in v začetku maja, nato pa mu je podpora precej padla. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Več preiskav poteka tudi proti kandidatki skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Foto: Reuters
Emmanuel Macron

Fillona je v zvezi s škandalom zaslišal preiskovalni sodnik. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Fillonov odvetnik Antonin Levy, tožilstvo Fillonu očita, da je zlorabil javna sredstva.

62-letni Fillon je osumljen, da je kot poslanec družinskim članom izplačal več sto tisoč evrov za delo, ki ga morda nikoli niso opravili. Tožilstvo je zadevo že preiskovalo, a do zdaj v preiskavi Fillon ni bil neposredno imenovan, poroča BBC.

Konservativni kandidat zavrača obtožbe, je pa v preteklosti dejal, da se bo umaknil iz predsedniške tekme, če bo proti njemu uvedena preiskava. Pred začetkom kampanje je še dejal, da bi bilo nezamisljivo za nekoga, da ostane kandidat, če se bo znašel v takšnem pravnem položaju.

Več preiskav zoper Marine Le Pen
Francoski mediji medtem poročajo, da davčni organi sumijo, da je predsedniška kandidatka skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen podcenila svoj delež lastništva dveh nepremičnin, ki si ju lasti z očetom Jean-Mariejem Le Penom. Marine Le Pen tega ni komentirala, poroča BBC.

Ta mesec je Evropski parlament – Marine Le Pen je evroposlanka od leta 2004 – skrajno desni kandidatki odvzel imuniteto pred pregonom zaradi njenih objav fotografij, ki prikazujejo nasilje t. i. Islamske države, na družbenem omrežju Twitter.

Poteka tudi ločena preiskava, ali je zlorabila sredstva Evropskega parlamenta v vrednosti več sto tisoč evrov. Kot je dejala Marine Le Pen, želi sistem onemogočiti ljudsko kandidatko, kot je ona.

Tožilstvo se ukvarja tudi z Marconom
Francosko tožilstvo je medtem uvedlo preiskavo v zvezi z organizacijo dogodka v Las Vegasu januarja 2016, na katerem je bil glavni govorec takratni minister za gospodarstvo in zdajšnji predsedniški kandidat Emmanuel Macron. Dogodek na tehnološkem sejmu Ces je namreč brez javnega razpisa pripravila agencija znotraj gospodarskega ministrstva.

Za organizacijo razkošnega dogodka, ki je stal skoraj 400.000 evrov, je bila izbrana multinacionalka Havas, za katero je v preteklosti delalo več Macronovih sodelavcev na ministrstvu.

Macronov pomočnik je povedal, da "to nikakor ni zgodba o Macronu". Kot je dejal, se bo preiskava osredotočila na Business France, agencijo za spodbujanje investicij v okviru gospodarskega ministrstva.

Ankete neodvisnemu kandidatu Macronu trenutno napovedujejo zmago na predsedniških volitvah.