Irski katoličani so bili šokirani nad vladnim poročilom o prikrivanju spolnih zlorab. Foto: EPA
Irski katoličani so bili šokirani nad vladnim poročilom o prikrivanju spolnih zlorab. Foto: EPA

Murray je prvi irski škof, ki je odstopil, potem ko je irska vlada prejšnji mesec objavila posebno poročilo, v katerem je razkrila, da je Katoliška cerkev med letoma 1975 in 2004 prikrivala številne zlorabe otrok v katoliških šolah in sirotišnicah.

V izjavi iz Vatikana so zapisali, da je papež Benedikt XVI. sprejel odstop škofa Murraya v skladu s kanonskim pravom, ki škofe poziva k odstopu, če ne morejo v opravljati svojih nalog zaradi "resnih razlogov". V izjavi ni bil z nobeno besedo omenjen škandal.

Murray je bil 14 let do leta 1996 pomožni škof v dublinski nadškofiji, preden so ga premestili v škofijo Limerick. V vladnem poročilu piše, da je 13 pomožnih škofov v dublinski nadškofiji vedelo za spolne zlorabe, a so predvsem štirje izmed njih, med njimi tudi Murray, povsem neprimerno obravnavali pritožbe.

Namesto da bi ustrezno reševala pritožbe glede zlorab otrok in zavarovala žrtve, je bila nadškofija obremenjena z zaščito ugleda Katoliške cerkve, še piše v poročilu.

Kot je pojasnil Murray, se zaveda, da njegov odstop ne more izničiti bolečine, ki so jo v preteklosti občutile in jo še vedno čutijo žrtve zlorab. "Še enkrat se ponižno opravičujem vsem, ki so bili kot otroci zlorabljeni," je dejal Murray.

"Svetega očeta sem zaprosil, da sprejme moj odstop in imenuje novega škofa, ker verjamem, da bi moja prisotnost ustvarila težave za nekatere izmed preživelih, ki morajo zasedati prvo mesto v naših mislih in molitvah," je še dodal škof.