Megrahija je sprejel tudi Gadafi. Foto: Reuters
Megrahija je sprejel tudi Gadafi. Foto: Reuters

Muller je izpust Libijca Abdelbaseta Alija Mohameda Al Megrahija označil kot "posmeh zakonu" in "tolažbo teroristom". A Škotska Mullerju ni ostala dolžna. Škotski premier Alex Salmond je v odzivu na obtožbe dejal, da je morda izpustitev iz sočutja tuja ZDA, da pa je del škotskega pravnega sistema.

"Razumemo vznemirjenje. Razumemo neodobravanje. A naša dejanja morajo biti v skladu s škotskim pravnim sistema, h kateremu smo zavezani," je dejal Salmond. Dodal je: "Mislim, da nihče resno ne dvomi, da smo to storili samo zato, da smo ravnali pravilno."

Tudi škotski poslanci si niso bili enotni. Jack McConnell je dejal, da je bila odločitev parlamenta prenagla, kar je "uničilo ugled Škotske in škotskega pravnega sistema v svetu".

Gadafi: "Škotska je sprejela pogumno odločitev"
Izpustitev 57-letnega Megrahija, ki mu zaradi raka na prostati preostanejo le še trije meseci življenja, je že bila tarča neodobravanja ZDA. Del svetovne javnosti pa je še dodatno podžgal televizijski prenos sprejema Megrahija v Libiji. Ljudje so ga kot junaka sprejeli z glasnimi vzkliki, nato ga je sprejel še libijski predsednik Moamer Gadafi, ki je ob priložnosti pohvalil Škotsko za "humano in pogumno odločitev".

Med drugim je Gadafijev sin Saif Al Islam Gadafi medijem namignil, da je bil izpust Megrahija pravzaprav del dogovora med Veliko Britanijo in Libijo, kar je kabinet britanskega premierja Gordona Browna že zavrnilo.

V bombnem napadu na letalo PanAm leta 1988, ki je eksplodiralo nad mestom Lockerbie, je umrlo 270 ljudi. Za napad naj bi bil odgovoren Libijec Megrahi, ki je bil leta 2001 obsojen na dosmrtno ječo.