Bandić je leta 2009 kandidiral na predsedniških volitvah in se uvrstil v drugi krog, kjer je nato izgubil proti zdajšnjemu predsedniku Ivu Josipoviću. Foto: Reuters
Bandić je leta 2009 kandidiral na predsedniških volitvah in se uvrstil v drugi krog, kjer je nato izgubil proti zdajšnjemu predsedniku Ivu Josipoviću. Foto: Reuters
Zagreb
Obtoženi naj bi oškodovali mesto Zagreb. Foto: EPA

Bandić je sicer najprej ponudil 22 milijonov kun oziroma 2,89 milijona evrov varščine, a je nato sodišče ocenilo, da bo zadostovalo 15 milijonov kun, kar znese 1,97 milijona evrov. Do zdaj je bila najvišja varščina na hrvaških sodiščih 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov), ki jo je ponudil nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader.

Na začetku novembra je sodnik kot prenizko varščino zavrnil 763.000 evrov, ki jih je Bandić ponudil. Omenjeni znesek je v nepremičninah založil njegov odvetnik Krešimir Krsnik. Tudi tokratni znesek Bandićeve varščine naj bi obsegal nepremičnine več njegovih prijateljev.

Ponujene varščine drugih osmih osumljencev, ki so še v priporu, so bile od 75.000 kun do 4,2 milijona kun (od 9.800 do 552.000 evrov), kar je bilo odvisno od teže kaznivega dejanja, katerih jih bremenijo.

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) ima možnost pritožbe na odločitev preiskovalnega sodnika. Če bodo pritožbe zavrnjene, bodo župana in osem soosumljencev izpustili na prostost po plačanih varščinah. Nihče med njimi ne bo smel opravljati svojega dela, medtem ko poteka postopek, kar pomeni, da bo Bandiću prepovedano voditi mesto.

Tožilstvo bremeni Bandića in še 15 oseb ter dve podjetji zlorabe položaja, utaje davkov in carin ter trgovanja z vplivom, s katerimi naj bi mestu Zagreb povzročili škodo v znesku 20 milijonov kun (2,6 milijona evrov). Večinoma gre za zaposlene v mestni upravi in komunalnem podjetju Zagrebački holding.

Med drugim gre tudi za domnevne malverzacije z zemljišči, ki so jih v škodo mesta prodajali zasebnikom, pa tudi za sporno financiranje Bandićeve predvolilne kampanje na predsedniških volitvah 2009. Kazniva dejanja naj bi izvršili v obdobju od leta 2006 do 2014. Bandić je prvoosumljeni po vseh točkah.

Preiskava še ni končana
Potem ko so osumljene 19. oktobra pridržali in jih zaslišali na tožilstvu, so štirim dovolili, da se branijo s prostosti. Med njimi sta tudi edini ženski. Obe sta zaposleni v mestni upravi na oddelku za premoženjske in pravne posle. Hrvaški mediji ugibajo, da sta se s tožilstvom dogovorili, da bosta obremenili župana.

Še tri prijete osebe v primeru Agram pa so že oktobra spustili na prostost ob plačanih varščinah. Med njimi je tudi solastnik podjetja Cios Petar Pripuz, ki je plačal 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) varščine.

Preiskava v eni največjih korupcijskih afer na Hrvaškem je potekala dalj časa in se tudi po aretacijah nadaljuje v več smereh.

Tako so policisti danes preiskali urad in stanovanjske prostore vodje mestnega urada za vzgojo, izobraževanje in šport Ivice Lovrića, ki velja za tesnega sodelavca župana Bandića. Preiskovalce naj bi zanimala povezava med mestno upravo in finančnim poslovanjem znanega košarkarskega kluba Cibona. Hrvaški mediji ugibajo, da bodo sledile nove aretacije.