Venezuelske oblasti se spopadajo z obtožbami o pretirani uporabi sile, same pa za nasilje obtožujejo fašiste. Foto: EPA
Venezuelske oblasti se spopadajo z obtožbami o pretirani uporabi sile, same pa za nasilje obtožujejo fašiste. Foto: EPA

Kerry je v Washingtonu dejal, da bi morale Organizacija ameriških držav, zaveznice in sosede Venezuelo pozvati k odgovornosti zaradi protestov. Gre za najostrejšo Kerryjevo izjavo po začetku protestov.

Kot je še dejal Kerry, se ZDA trudijo in iščejo način, da bi začel venezuelski predsednik Nicolas Maduro venezuelske državljane obravnavati s spoštovanjem in bi začel spoštovati človekove pravice na primeren način. Ameriški zakonodajalci še razmišljajo o tem, ali naj proti Venezueli, državi, bogati z nafto, uvedejo sankcije, poroča BBC.

Caracas: ZDA podpirajo fašiste
Medtem venezuelske oblasti ZDA obtožujejo, da podpirajo "desničarske fašiste" v poskusu, da izvedejo državni udar. Maduro je obtožil še skupine znotraj Venezuele in drugih latinskoameriških držav za ta domnevni načrt.

Venezuelska vlada je iz države že izgnala panamskega veleposlanika, februarja pa je izgnala tudi tri ameriške konzularne uslužbence. Obtožila jih je zarotništva s protestniškimi študenti.

V četrtek so se spet odvili spopadi med protestniki in varnostnimi silami v Caracasu, kjer pa so imeli shod tudi podporniki vlade. V sredo so trije ljudje umrli v protestih v Valencii. Vlada in opozicija se medsebojno obtožujeta za odgovornost za smrtne žrtve.

Proteste so na zahodu države v začetku februarja začeli nezadovoljni študenti, ki so zahtevali več varnosti v regiji. Odtlej se vsakodnevno odvijajo protesti tako proti vladi kot v njeno podporo, opozicija pa postavlja ulične barikade.