Pred približno tremi meseci je na poti v Italijo v brodolomu umrlo okoli 400 afriških beguncev. Foto: EPA
Pred približno tremi meseci je na poti v Italijo v brodolomu umrlo okoli 400 afriških beguncev. Foto: EPA

Gre za štiri Tunizijce in štiri Maročane. Šivanko so si izdelali iz vžigalnika, niti pa vzeli iz odej. Svojevrsten protest so izvedli v centru Porta Galeria blizu Rima, nedaleč od letališča Fiumicino, tako da je, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, izgon priseljencev lažji. Moškim, starim od 20 do 30 let, po vstopu v Italijo brez veljavnih dokumentov grozi izgon iz Italije. Enega od protestnikov naj bi v domovino deportirali v ponedeljek.

"Njihov upor od nas zahteva, da spet odpremo nacionalno razpravo o teh nečloveških centrih in zakonih, ki se nanašajo na tiste, ki bežijo pred vojno, nasiljem in revščino," je po poročanju portala b92.net dejal rimski župan Ignazio Marino.

Ob protestu je italijanska ministrica za integracijo Cecile Kyenge, sicer prva temnopolta italijanska ministrica, izrazila mnenje, da se mora spremeniti obstoječa zakonodaja, ki nezakonito priseljevanje opredeljuje kot kaznivo dejanje in predvideva celo zaporne kazni za nezakonite priseljence. Podobne zahteve so v Italiji vse pogostejše.

Goli zunaj na zimskih temperaturah
Protest osmerice sicer sledi objavi posnetkov priseljencev, na katerih je razvidno, kako jih v sprejemnem centru na italijanskem otoku Lampedusa na prostem na zimskih temperaturah gole pregledujejo medicinske sestre, nato pa jih škropijo s cevjo in jih tako razkužijo proti garjam.

Za protestno akcijo pa se je odločil tudi italijanski poslanec maroškega rodu Khalid Chaouki iz vladajoče levosredinske Demokratske stranke. Odločil se je namreč preseliti v zloglasni center na Lampedusi. Na ta način protestira proti nevzdržnim razmeram, v katerih morajo živeti prebežniki.