Uporniki, ki nadzirajo večino večjih jemenskih mest, trdijo, da se borijo proti korupciji in njihovi marginalizaciji s strani aktualnih oblasti. Foto: EPA
Uporniki, ki nadzirajo večino večjih jemenskih mest, trdijo, da se borijo proti korupciji in njihovi marginalizaciji s strani aktualnih oblasti. Foto: EPA

Kot poroča BBC, so vojaški viri sporočili, da enote s tanki in drugo vojaško opremo, ki jo je zagotovila koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, napadajo mesto s severa in juga.

Hutijevci so v zadnjem času utrpeli več porazov, izguba nadzora nad Zindžibarjem pa bi za njih pomenila še en velik udarec. Ta teden so bili tako pregnani iz ključnega zračnega oporišča Al Anad, potem ko so izgubili mesto Aden blizu Zindžibarja. Spopad za zračno oporišče je zahteval veliko žrtev.

V ločenem dogajanju so v Jemnu v soboto po poročanju agencije Združenih arabskih emiratov (ZAE) WAM umrli trije vojaki ZAE-ja, ki so se borili na strani nasprotnikov hutijevcev v okviru savdske koalicije. Hutijevci sicer še vedno nadzirajo precejšen del Jemna, vključno z glavnim mestom Sana.

Marca so hutijevci prisilili predsednika Abdraba Mansurja Hadija, da je pobegnil v Savdsko Arabijo. Hadi je bil od januarja, ko so hutijevci zavzeli Sano, do februarja v hišnem priporu, nato je pobegnil v Aden, od tam pa v Savdsko Arabijo. Ta regionalna sila hutijevske upornike vidi kot zaveznike njenega nasprotnika Irana. Teheran naj bi hutijevcem dobavljal orožje, kar tako hutijevci kot Iran zanikajo, poroča BBC.

Hutijevci: Borimo se proti marginalizaciji
Uporniki, ki se borijo skupaj s podporniki nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha, na drugi strani trdijo, da se borijo proti korupciji in njihovih marginalizaciji, ki ju izvaja vlada zdaj pobeglega predsednika Hadija.

V spopadih je do zdaj od marca, ko je Savdska Arabija z zaveznicami sprožila svojo kampanjo, po podatkih Združenih narodov umrlo skoraj 4.000 ljudi, skoraj polovica od tega je civilistov.