Sara in Benjamin Netanjahu sta med drugim obtožena tudi korupcije in malverzacij sredstev. Foto: Reuters
Sara in Benjamin Netanjahu sta med drugim obtožena tudi korupcije in malverzacij sredstev. Foto: Reuters
Sara Netanjahu z Melanio Trump ob obisku Bele hiše februarja letos. Foto: Reuters

sužnji.

Zadnje obtožbe sledijo po dveh podobnih primerih, v katerih je sodišče odločilo, da je Netanjahujeva kriva nezakonitih delodajalskih praks, ob tem pa prvi dami grozi še morebitni sodni pregon zaradi obtožb goljufive porabe sredstev v premierjevi rezidenci.

Novo civilno tožbo je proti Netanjahujevi vložila 24-letna ortodoksna judinja S. R., ki je mesec dni delala kot čistilka v uradni rezidenci premierja in njegove žene. Tožba navaja, da je Netanjahujeva žensko verbalno zlorabljala, med enim izmed izbruhov pa je bila že tik pred tem, da jo udari. Netanjahujeva naj bi na svoje podrejene gledala kot na "sužnje", najraje pa najema zelo verne ženske iz ultraortodoksne skupnosti, za katere meni, da so delavnejše, introvertirane in ubogljivejše.

58-letna Netanjahujeva naj bi bila tudi skrajno obsedena s čistočo - kar so omenjali njeni uslužbenci že v preteklih dveh tožbah. "S. R. je morala zapakirati vsak kos oblačil ločeno v dve zapečateni, sterilni vreči, na koncu vsakega delovnika pa jih je morala vzeti domov, jih oprati (tudi če obleke niso bile nošene) in jih znova zapečatiti v nove sterilne vreče," navaja tožba. "Gospa Netanjahu je zelo nedvoumno poudarila, da mora S. R. poskrbeti, da njeni otroci ne pridejo v stik z opranimi oblačili in/ali sterilnimi vrečami, saj da otroci prenašajo številne bolezni, zato bi se oblačila lahko okužila."

Netanjahu ogorčen nad "lažmi"
Kot še navaja pritožba S. R., si je moralo osebje prve dame nenehno umivati roke, med delovnim časom niso smeli jesti, okarani pa so bili tudi, če so prosili za odmor. S. R. je v svoji izjavi dejala, da jo je Netanjahujeva okrcala in ji rekla: "Pravkar sem bila v Argentini in trpela za državo Izrael. Kako si upaš prositi za odmor!" Odnos med Netanjahujevo in čistilko se je dokončno zaostril na začetku oktobra, ko se je prva dama razjezila zaradi pogrešanega para čevljev in nad uslužbenko dvignila roko.

Na svoji uradni strani na Facebooku je Benjamin Netanjahu, ki tudi po dveh uspešnih tožbah proti njegovi ženi vztrajno zanika vse obtožbe kršitev v skupnem gospodinjstvu, znova zanikal vso krivdo, obtožbe pa označil za "poskus izsiljevanja" in "absurdne". "Uslužbenka je delala le nekaj dni, zdaj pa naju za tisti čas skuša izsiljevati za 225.000 šekelov (55.000 evrov) in se tako dokopati do denarja in publicitete, pri tem pa očrniti gospo Netanjahu. Ni konca preganjanju. Ni konca lažem in ni konca ubijanju dobrega imena."