Rusija bo dodatno zavarovala svojo zahodno in južno mejo. Foto: EPA
Rusija bo dodatno zavarovala svojo zahodno in južno mejo. Foto: EPA
Vzhodna Ukrajina
Baltske države so z nelagodjem spremljale rusko priključitev Krima in rusko podporo upornikom v vzhodni Ukrajini. Foto: EPA

To je v sredo v Moskvi sporočil obrambni minister Sergej Šojgu, ki je napovedal, da bodo divizije vzdolž ruskih meja na zahodu in jugu Rusije namestili do konca leta. Pojasnil je, da so se za krepitev sil na mejah odločili zaradi krepitve Natovih sil v bližini meja z Rusijo.

Zveza Nato je po ruski protipravni priključitvi ukrajinskega polotoka Krim in poslabšanju odnosov z Rusijo okrepila svojo navzočnost na "vzhodnem boku". Povečalo naj bi se število stalnih rotacij zavezniških sil v baltskih državah in na Poljskem, ki so se počutile ogrožene kot morebitna naslednja tarča Rusije.

Dodatne sile za pomiritev strahov pred Rusi
Ameriški obrambni minister Ashton Carter je tako v ponedeljek sporočil, da zveza Nato razmišlja, da bi v baltskih državah in na Poljskem namestili 4.000 vojakov. ZDA so sicer napovedale tudi znatno okrepitev bilateralnih sredstev za krepitev obrambnih zmogljivosti v vzhodnih članicah Nata, da bi pomirile njihove strahove pred Rusijo. Napovedano krepitev sil v vzhodnih članicah Nata pa je Rusija izkoristila za napovedi o lastni krepitvi sil, ker da se počuti ogroženo. Že januarja je napovedala vzpostavitev novih divizij.

Rusko posredovanje v Siriji še ohladilo odnose
Odnosi z zavezništvom so se sicer dodatno poslabšali še z ruskim letalskim posredovanjem v Siriji in izzivanjem ruskih letal na mejah z baltskimi državami ali na odprtem morju. Prejšnji mesec je na primer veliko razburjenje povzročil nizek in agresiven prelet dveh ruskih lovcev nad ameriškim rušilcem v Baltskem morju.

Obe strani ugotovili globoka nesoglasja
Napetosti so skušali pomiriti na prvem srečanju Sveta Nato - Rusija po skoraj dveh letih, ki je 20. aprila v Bruslju potekalo na ravni veleposlanikov. Srečanje je bilo sicer odkrito in resno, a globokih nesoglasij niso razrešili, je tedaj sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.