Vladimir Putin se v Arhangelsku rokuje s predsednikom Finske Saulijem Niinistom. Foto: Reuters
Vladimir Putin se v Arhangelsku rokuje s predsednikom Finske Saulijem Niinistom. Foto: Reuters
Rusija
Na protestih proti korupciji je po vsej Rusiji v nedeljo protestiralo več tisoč ljudi. Ruske oblasti so pridržale nekaj sto ljudi. Številke se gibljejo med 500 in 900. Foto: Reuters

Pozive ZDA in Evropske unije, naj Rusija izpusti več sto protestnikov, ki so bili pridržani na shodih po vsej državi, je Putin označil kot "politično motivirane poskuse vmešavanja v ruske notranje zadeve s ciljem povečati pritisk na domačo politiko".

Putin je dejal, da so njegovi politični nasprotniki želeli nezadovoljstvo ljudi s korupcijo kanalizirati za svoje interese, ki so "interesi plačancev". "Vemo, da so bili podobni prijemi uporabljeni tudi na začetku t. i. arabske pomladi. In vemo, do kakšnega prelivanja krvi je to pripeljalo. Upoštevati je treba ruske zakone. Kdor jih krši, mora biti za to kaznovan," je v svojem prvem odzivu na nedeljske proteste povedal Putin.

Opozicija je ruske oblasti obtožila, da krši rusko ustavo, ki ljudem zagotavlja pravico do mirnega zbiranja, ne da bi jim to vnaprej odobrile oblasti.

Helsinki nov potencialni kraj srečanja Putina in Trumpa
Putin je v Arhangelsku izrazil tudi pripravljenost, da se z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom prvič sreča maja v Helsinkih, ko bo finska prestolnica gostila vrh držav, ki mejijo na Arktiko. "Finska in Helsinki sta zelo primerna za tako srečanje. Seveda pa mora biti z obeh strani dobro pripravljeno. Če se to ne bo zgodilo, pa bi se srečanje s Trumpom lahko zgodilo v okviru vrha skupine G20, ki bo julija v Nemčiji," je napovedal Putin. Spomnimo, slovenski predsednik Borut Pahor je za kraj srečanja Putina in Trumpa ob februarskem obisku v Moskvi ponudil tudi Slovenijo.

Obtožbe o ruskem vmešavanju v ameriške volitve laži in provokacije
Putin je poleg tega v Arhangelsku znova odločno zavrnil domnevno rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve. "Gre za izmišljotine, provokacije in laži," je pribil Putin.

Ameriški senatorji o "neprecedenčni ruski grožnji"
Medtem pa se v ameriškem kongresu nadaljuje preiskava o ruskem vmešavanju oziroma o ruskem vplivu na ameriški volilni proces. Ameriški senatorji so v četrtek ob prvem javnem zaslišanju glede morebitnega vpletanja Moskve v ameriške predsedniške volitve opozorili pred "neprecendenčno" rusko grožnjo ameriškim in evropskim demokratičnim institucijam. "Ameriška javnost, zares, vse demokratične družbe morajo razumeti, da zlonamerni akterji zlorabljajo stare tehnike z novimi platformami, da spodkopavajo naše demokratične institucije," je dejal predsednik komisije, republikanec Richard Burr. "To ni namigovanje ali izgovor. To ni lažna novica. To je resnično to, kar se nam je zgodilo," pa je povedal podpredsednik komisije, demokrat Mark Warner.

Trump je sicer označil domnevno rusko vmešavanje za lažno novico in dejal, da skušajo demokrati spodkopati legitimnost njegove zmage lani novembra.