Mariano Rajoy obljublja, da Španija ne bo sledila Grčiji in Italiji. Se bodo njegove obljube uresničile? Foto: EPA
Mariano Rajoy obljublja, da Španija ne bo sledila Grčiji in Italiji. Se bodo njegove obljube uresničile? Foto: EPA
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Zapatero se po sedmih letih na čelu vlade poslavlja od politike, vodenje Socialistične stranke pa je prepustil Alfredu Perezu Rubalcabi. Foto: EPA
Madrid
Stopnja brezposelnosti je v Španiji najvišja v Evropski uniji. Brez dela je kar 40 odstotkov mladih. Foto: EPA
Po volitvah v Španiji

Po preštetih 99 odstotkih glasov je Ljudska stranka na nedeljskih parlamentarnih volitvah zbrala 44,6 odstotka glasov in tako osvojila 186 sedežev v 350-članskem španskem parlamentu, kar pomeni, da bo imela stranka tam absolutno večino.

Zgodovinski poraz Socialistične stranke
Vzporedno z zgodovinsko zmago Ljudske stranke pa so zgodovinski poraz po drugem, sicer prekinjenem mandatu, doživeli socialisti dozdajšnjega premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera, ki so prejeli 28,73 odstotka glasov in osvojili 110 sedežev v parlamentu. V primerjavi s prejšnjimi volitvami je stranka, ki jo zdaj vodi Alfredo Perez Rubalcaba, izgubila tretjino dozdajšnjih mandatov.

Ker so bili tako razočarani nad socialisti, so se levi volivci obrnili k manjšim strankam ali pa se niso udeležili volitev. Združena levica je tako v parlamentu dobila 11 sedežev, jih v primerjavi s prejšnjimi volitvami pridobila devet in dosegla svoj rekord, več sedežev v parlamentu pa so dobile tudi ostale manjše stranke.

Socialistična vlada v svojem drugem mandatu, ki je sledil prvemu zelo uspešnemu, ni znala države popeljati iz krize, po Irski, Grčiji, Portugalski in Italiji pa je Španija že peta država, kjer so zaradi slabih gospodarskih rezultatov in hude krize zamenjali voditelje ali vlado.

"Španija bo postala del rešitve"
56-letni Mariano Rajoy, ki je vodenje stranke od prejšnjega predsednika Joseja Marie Aznarja prevzel leta 2004, je napovedal, da bo državo iz krize popeljal z ostrimi varčevalnimi ukrepi, s katerimi naj bi preprečil, da bi kriza Španijo popeljala po poti Grčije, Irske, Portugalske in Italije.

"Pred nami so težki časi," je v svojem zmagovalnem govoru privržencem povedal Rajoy in dodal: "Vladali bomo najtežjim razmeram v Španiji v zadnjih 30 letih, a moramo poskrbeti, da bo španski glas znova pridobil spoštovanje v Bruslju in Frankfurtu. Ne bomo več del problema, ampak bomo del rešitve".

Rajoy naj bi svojo novo funkcijo kot predsednik vlade prevzel šele čez mesec dni, okoli 20. decembra, saj španska zakonodaja ne dovoljuje, da bi se novi parlament sestal pred 13. decembrom. Rajoy naj bi svojo ministrsko ekipo zbral v naslednjih dneh in jo predstavil prihodnji teden, že danes se bo sestal z vodstvom svoje stranke, kot poroča El Pais pa naj bi ga že danes poklicala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Časa za počitek ne bo, svet od Španije zahteva odgovore
Kljub temu, da bo dejansko začel delati šele čez mesec dni, pa Rajoy ne bo imel časa za počitek. Gospodarstvo je v zelo slabi formi, s petimi milijoni brezposelnih se Španija trdno oklepa prvega mesta po številu brezposelnih med državami v Evropski uniji, med njimi je kar 40 odstotkov mladih, približno milijon prebivalcem grozi, da jim bodo banke odvzele stanovanja, gospodarstvo pa drsi v drugo recesijo v zadnjih štirih letih.

Stroški izposoje denarja so za Španijo najvišji, odkar je Evropska unija ustanovila skupno valuto, donosi na desetletne obveznice pa so se prejšnji teden tesno približali sedmim odstotkom, na raven, ki je Portugalsko in Grčijo prisilila, da sta poiskali mednarodno pomoč.

Strogi ukrepi za pomiritev trgov
"Dejstvo, da je zmagala Ljudska stranka, je zelo dober znak za svetovne trge, saj pomeni stabilnost," je povedala Teresa Sabada, profesorica na poslovni šoli v Madridu. "Najboljši scenarij za Španijo bi bil, da nova vlada vpelje nove ostre varčevalne ukrepe, a nisem prepričana, da se bo to zgodilo," je še dodala.

Tudi Jose Antonio Sanahuja, profesor mednarodnih odnosov na univerzi Compultense v Madridu, je dejal, da ima nova vlada zelo malo manevrskega prostora. "Rajoy ne bo imel druge možnosti, kot da uvede sveženj izjemno strogih reform, ter tako svetovne trge in evropske partnerje prepriča, da je Španija drugačna od Grčije in Italije," je povedal Sanahuja.

Kakšne ukrepe bo sprejel Rajoy bo pokazal čas
Številni volivci levice se bojijo, da bo Rajoy v svojem varčevalnem programu, ki ga, kot rečeno, še ni predstavil javnosti, močno skrčil brezplačni nacionalni zdravstveni program in spremenil izobraževalni sistem. Predsednik Ljudske stranke sicer ni izdal, kje bo krčil javno porabo, je pa obljubil, da bo zmanjšal javni dolg na 4,4 odstotka BDP-ja, kar napoveduje ostre reze in ukrepe. Kakšni bodo ti rezi, pa bodo Španci spoznali čez mesec dni.

Po volitvah v Španiji