Zapateru številni očitajo, da se je prepozno zavedel razsežnosti gospodarske krize in zato ukrepal prepočasi. Foto: EPA
Zapateru številni očitajo, da se je prepozno zavedel razsežnosti gospodarske krize in zato ukrepal prepočasi. Foto: EPA
Španski parlament razpuščen

Že julija je Zapatero sklical predčasne parlamentarne volitve za 20. november, medtem ko so bile redne volitve razpisane za marec prihodnje leto. Premier je kljub razpustitvi parlamenta napovedal, da bo še pred volitvami sprejel nove varčevalne ukrepe, če bo to potrebno za krotitev gospodarske krize.

Zapatero je vlado vodil dva mandata, od leta 2004, in je že pred meseci napovedal, da se ne bo več potegoval za premierski položaj. Po napovedih bo socialistično stranko na volitve popeljal nekdanji notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, ki bo tudi kandidat za prihodnjega predsednika vlade.

Kriza načela zaupanje volivcev
Gospodarsko močno oslabljeni Španiji, ki ji nekateri celo napovedujejo usodo Grčije, se po vseh ocenah obeta menjava oblasti. Zaradi hude gospodarske krize, ki se še najbolj kaže v najvišji stopnji brezposelnosti med vsemi članicami Evropske unije, se je v zadnjih letih močno zmanjšala priljubljenost Zapaterovih socialistov.

Zdaj ostaja vprašanje, ali bo vodja opozicijske Ljudske stranke Mariano Rajoy na volitvah osvojil absolutno večino ali ne. Po eni izmed zadnjih javnomnenjskih anket bi Ljudsko stranko volilo 46 odstotkov volivcev, socialiste pa nekaj več kot 31 odstotkov.

Španski parlament razpuščen