Malezijske oblasti so pogrešano letalo sprva iskale predvsem na morju, kasneje pa so območje iskanja razširile še na gorat in hribovit predel severne zvezne države Kelantan. Zaenkrat niso našli še ničesar. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Malezijske oblasti so pogrešano letalo sprva iskale predvsem na morju, kasneje pa so območje iskanja razširile še na gorat in hribovit predel severne zvezne države Kelantan. Zaenkrat niso našli še ničesar. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Letalo boeing 777-200 družbe Malaysia Airlines je v soboto zjutraj izginilo z radarja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Svojci in prijatelji na pekinškem letališču zaman čakali na letalo malezijske letalske družbe Malaysia Airlines
Svojci in prijatelji na pekinškem letališču so zaman čakali na letalo malezijske letalske družbe Malaysia Airlines. Foto: Reuters
Družba Malaysia Airlines velja za dobro, po izginotju pa je vrednost njenih delnic močno padla. Foto: Reuters

Na radijsko sporočilo z malezijskega nadzornega stolpa je pilot leta MH370 odgovoril: "V redu, potrjujem. Hvala, lahko noč."

Malezijski vojaški radar naj bi medtem na severnem delu Malaške ožine zaznal nekaj, kar bi bilo lahko izginulo letalo, ki je z 239 ljudmi na krovu pogrešano od sobote. Poveljnik malezijskega vojaškega letalstva general Rodzali Daud je na tiskovni konferenci pojasnil, da je radar nekaj zaznal 320 kilometrov severozahodno od otoka Penang, ki je na zahodni obali Malezije. To pomeni, da bi letalo odkrili več sto kilometrov od mesta, na katerem je radar zadnjič zaznal letalo.

Letalo boeing 777-200 z 227 potniki in 12 člani posadke je letelo iz glavnega mesta Malezije Kuala Lumupurja v Peking.

Daud je predtem zanikal informacije, da so radarji izginulo letalo nazadnje zaznali nad Malaška ožino. Dopustil pa je možnost, da je potovalo v nasprotni smeri od začrtane. V torek so malezijski krajevni mediji poročali, da je Daud dejal, da so vojaški radarji "letalo nazadnje zaznali na poti proti Malaški ožini". V sredo pa je general zavrnil poročanja medijev, rekoč, "nikoli nisem podal tovrstne izjave", vendar pa zračne sile "niso izključile možnosti, da je letalo spremenilo smer letenja".

Kitajska išče letalo z desetimi sateliti
Po petih dneh iskanja kakršne koli sledi za izginulim letalom v iskalni akciji sodeluje več kot 40 ladij in 34 letal. Preiskujejo območje od Kitajske do morja Andaman, a za zdaj niso našli ničesar.

V Južnokitajskem morju letalo išče skoraj 100 letal in ladij iz devetih držav, Kitajska je območje začela pregledovati z desetimi sateliti. Prav tako je v Kuala Lumpur poslala svoje strokovnjake, ki bodo pomagali iskati letalo - med 239 ljudmi na letalu jih je 154 kitajskih državljanov.

Vietnam se delno umika iz iskalne akcije
Poleg tega je Vietnam, ki je pretekle dni območje iskanja razširil na dodatnih 26.000 kvadratnih kilometrov, sporočil, da zmanjšuje obseg iskalne akcije. Namestnik predsednika vietnamskega državnega odbora za iskanje in reševanje Pham Quy Tieu je poudaril, da so z letali in ladjami pregledali 150.000 kvadratnih kilometrov veliko območje, a letala niso našli. "Na podlagi informacij iz Malezije smo se odločili, da bomo začasno umaknili del reševalne ekipe in tako zmanjšali obseg iskalne akcije," je sporočil Pham Quy Tieu.
Malezijski minister za promet Hishammuddin Hussein pa je povedal, da območje iskanja sedaj obsega 126.900 kvadratnih kilometrov in sega vse od Malaške ožine do Južnokitajskega morja. "Moje srce je z družinami potnikov in posadke in zagotavljam vam, da bomo iskali z nespremenjenim tempom in ne bomo varčevali z napori pri iskanju pogrešanega letala," je zagotovil in izrazil prepričanje, da bodo letalo našli.

Nasprotujoče si informacije

Malezija je pred dnevi razširila obseg iskalne akcije izginulega letala, a je akcija obstala na mrtvi točki zaradi nasprotujočih si informacij glede smeri leta MH370. Sprva je bil objavljen podatek, da je letalo izginilo uro po vzletu z mednarodnega letališča v Kuala Lumpurju, ki je južno od polotoka Ca Mau. Pri tem letalo ni oddalo nobenega alarma ali sporočila.

Ugrabitev letala še vedno ni izključena
Malezija pri raziskovanju izginotja letala še vedno upošteva vse možnosti, tudi možnost ugrabitve, je poudaril generalni direktor malezijskega urada za civilno letalstvo Azharuddin Abdul Rahman. Teorijo o ugrabitvi letala so nekaj časa podpirale tudi ugotovitve policistov, da sta se dva potnika nanj vkrcala s predhodno ukradenima potnima listoma, avstrijskim in italijanskim.

Eden izmed potnikov, ki je potoval z ukradenim potnim listom, 18-letni Pouria Nur Mohamad Mehrdad, je potoval v Nemčijo, da bi tam najverjetneje zaprosil za azil. V Nemčiji že živi njegova mati, ki je čakala, da sin pride v Frankfurt. Drugi potnik z ukradenim potnim listom je bil 29-letni Delavar Sejed Mohamadreza. Iranca sta potovala skupaj.
Preiskovalci so se lotili tudi psiholoških profilov potnikov in članov posadke, medtem paje prišlo na dan, da je kopilot izginulega letala leta 2011 v pilotsko kabino povabil dve mladi Južnoafričanki, ju zabaval in kadil pred njima.
Zakaj mobilni telefoni potnikov še zvonijo?
Že nekaj dni mediji poročajo tudi o misteriju mobilnih telefonov potnikov, ki da so še vedno zvonili, ko so jih skušali njihovi svojci priklicati. A tehnološki strokovnjak Jeff Kagan svari, da iz tega ne smemo delati nobenih zaključkov. "Ko mobilni telefon zazvoni, se najprej poveže z mrežo in skuša locirati uporabnikov telefon," je povedal Kagan za CNN. "Če telefona po nekaj minutah, po nekajkratnem zvonenju ne najde, potem se ponavadi izklopi in to se je tudi v tem primeru zgodilo."

Kagan pravi, da so svojci pogrešanih potnikov slišali zvonjenje in domnevali, da je prišlo do povezave z njimi, a se, v resnici, ni. "To je samo mreža, ki pošilja signal telefonu in mu daje vedeti, da ga išče." Kagan še dodaja, da ne more špekulirati, kaj v tej situaciji zvonjenje telefonov pomeni. "Samo zato, ker ti zvoni, samo zato, ker vidimo znak na telefonih, to še ne pomeni, da delujejo."

KRONOLOŠKI PREGLED DOGODKOV

SOBOTA
- Letalo boeing 777-200 družbe Malaysia Airlines je vzletelo ob 12.21 po lokalnem času, v Pekingu bi moralo pristati 6.30 zjutraj. Na krovu je bilo 227 potnikov in 12 članov posadke.
- Dobro uro po vzletu je letalo izgubilo signal.
- Spletna stran za sledenje letov flightaware.com je objavila podatek, da letalo leti na višini približno 10.600 kilometrov (35,000 feet), minuto pozneje pa je izginilo iz sledilnega sistema.
- Malezijske reševalne ladje so na površini morja iskale morebitne razbitine letala. Iz Vietnama so sporočili, da so v svojih vodah opazili naftne madeže in snop dima.
- V medijih se pojavi novica, da sta na krovu letala potnika z ukradenima potnima listoma, ki sta pripadla državljanoma Avstrije in Italije.

NEDELJA

- Malezijska letalska družba sporoči, da pričakuje najslabše in da ji v iskalni akciji pomaga ameriško specializirano podjetje.
- Na radarju naj bi zaznali, da je morda letalo spremenilo smer letenja, preden je izginilo.
- Interpol potrdi, da sta najmanj dva potna lista ukradena.
- Vir blizu preiskavi je za Reuters dejal, da obstaja možnost, da se je letalo razgradilo v zraku.

PONEDELJEK
- Vohunski satelit ZDA ni zaznal znakov eksplozije v zraku.
- V iskalni akciji sodeluje več kot 40 ladij in 34 letal, ob tem pa se poraja vprašanje, ali je bila na letalu podtaknjena bomba.
- Ugrabitev letala ni izključena, je sporočil generalni direktor malezijskega urada za civilno letalstvo Azharuddin Abdul Rahman in dejal, da je izginotje letala "največja skrivnost v letalstvu do zdaj".
TOREK
- Interpol odkrije identiteto moških z ukradenima potnima listoma na letalu. Iranca sta bila stara 18 in 29 let.
- Malezijska policija pravi, da je mlajši moški poskušal migrirati v Nemčijo. V Frankfurtu ga je pričakovala njegova mati.
- Policija tudi preverja podatke, ali je imel kateri izmed potnikov ali članov posadke kakršne koli osebne in duševne težave, kar bi lahko pojasnilo morebiten vzgib za ugrabitev ali sabotažo letala ali povzročitev mehanske škode.
- Malezijska vojska meni, da je letalo res spremenilo smer letanja in letelo še nekaj sto kilometrov proti zahodu države po tem, ko je oddalo zadnji signal kontrolorjem leta. Letalo naj bi bilo takrat nad Malaško ožino.
SREDA
- Iskanje izginulega leta se razširi na območje od Kitajske do Indije.

Sorodniki pogrešanih so obupali
Sorodniki pogrešanih so obupali