Predsednik Rdečega križa je sporočil, da je odvetniška družba Mossack Fonseca bankam lagala, da del sredstev s spornih računov prejema Rdeči križ. Pri organizaciji so to ostro zavrnili. Foto: Reuters
Predsednik Rdečega križa je sporočil, da je odvetniška družba Mossack Fonseca bankam lagala, da del sredstev s spornih računov prejema Rdeči križ. Pri organizaciji so to ostro zavrnili. Foto: Reuters

V pogovoru za švicarski časnik Le matin dimanche je Peter Maurer poudaril, da takšno početje, ko se Rdeči križ neupravičeno povezuje s skrivnostnimi ali neznanimi subjekti, ni nedolžno. "Mednarodni odbor Rdečega križa potrebuje posebno zaščito, saj delamo na vojnih območjih in v konfliktih s številnimi vpletenimi," je pojasnil in dodal, da bi lahko imelo takšno početje zelo hude posledice za organizacijo in njeno delovanje.

"Tveganja so zelo velika. Sploh si ne upam predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi se na primer ugotovilo, da smo povezani s podjetjem, ki je v lasti oborožene skupine," je dejal. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se takšne zlorabe prenehajo," je dodal. "Varnost našega osebja je delno zagotovljena prav zato, ker se naše ime in znak spoštujeta," je dodal.

"Od družbe nismo prejeli nobenega denarja"
Po poročanju omenjenega časnika je Mossack Fonseca vzpostavila dva sklada (Sklad bratovščine in Sklad vere), ki jih je ponujala v uporabo svojim strankam. Med organizacijami, ki naj bi prejemale sredstva tega sklada, je naveden Rdeči križ. "Nikoli nismo imeli kakršnega koli odnosa z družbo Mossack Fonseca in od nje tudi nikoli nismo prejeli nobenega denarja," je zatrdil Maurer.

Sporne posle družbe Mossack Fonseca je razkrila afera s panamskimi dokumenti, v katero se je ujela vrsta znanih osebnosti z vsega sveta.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, ki se sklicuje na pisanje švicarskega časnika Sonntags Zeitung, so stranke omenjena sklada uporabljale za to, da so lažje odpirale bančne račune za svoja podjetja v davčnih oazah. Ko so banke spraševale o lastništvu teh podjetij, so navedli omenjena sklada in njun domnevni humanitarni značaj - brez navajanja dejanskih lastnikov podjetij. Sklada naj bi bila navedena kot delničarja okoli 500 različnih podjetij.