60-letna Carly Fiorina je kandidaturo napovedala le dan pred tem, preden bo izšla njena knjiga. Foto: Reuters
60-letna Carly Fiorina je kandidaturo napovedala le dan pred tem, preden bo izšla njena knjiga. Foto: Reuters
Tako kot Fiorinova je tudi Carson svojo kandidaturo napovedal na televiziji. Foto: Reuters

Fiorinova in Carson, ki sta danes napovedala, da se bosta borila za nominacijo republikancev, sta v primerjavi z drugimi kandidati, ki so že napovedali kandidaturo, politična novinca.

Fiorinova je takoj po oznanitvi svoje kandidature ošvrknila tudi Hillary Clinton, kandidatko demokratske stranke. "Zelo občudujem Hillary Clinton, a jasno je, da ni vredna zaupanja," je dejala v oddaji Dobro jutro Amerika na televizijski postaji ABC, med katero je napovedala svoj naskok na najvišji politični položaj v državi. Clintonovi je očitala, da je pripadnica političnega razreda, ki se Američanom gnusi.

"Ljudi opominja, da je velik razkorak med takšnim političnim razredom ter željami in skrbmi garaških Američanov drugod," je dejala.

Nekdanja prva dama računalniškega podjetja Hewlett-Packard se je pred petimi leti sicer neuspešno potegovala za mesto senatorke v zvezni državi Kalifornija. Za 10 odstotkov jo je premagala demokratka Barbara Boxer.

Nekoč eni izmed najvplivnejših žensk v ameriškem poslovnem svetu javnomnenjske raziskave sicer ne napovedujejo dobrega izida, saj ji med približno 10 republikanci, ki so že napovedali kandidaturo, kaže najslabše, ima le okoli enoodstotno podporo (podatki raziskave Reuters/Ipsos).

60-letnica, ki je uspešno premagala raka, hud udarec pa je doživela z izgubo pastorke, za katero so bila usodna mamila, se je predstavila kot avtsajderica z izkušnjami iz realnega sveta, ki jih je pridobila v letih delovanja v korporativnem svetu.

Prvi klic v Izrael, drugi v Iran
Ob napovedi kandidature je dejala, da bi ob morebitni izvolitvi za predsednico kot prvega poklicala izraelskega premierja, da bi mu zagotovila ameriško podporo pri ohranitvi izraelske države, kot drugega pa bi poklicala najvišjega voditelja Irana, ki bi ga posvarila pred morebitnimi sankcijami Združenih narodov, če inšpektorjem ne bi dovolil nemotenega dostopa do jedrskega programa.

"Številni so mi dejali, da bi se moral potegovati za predsedniški položaj, čeprav nisem politik," je dejal 63-letni Carson, ki bo uradno kandidaturo razglasil na večernem dogodku v Detroitu. Nevrokirurg je kot prvi v zgodovini uspešno ločil z glavo zraščena dvojčka.

V republikanski stranki so kandidaturo že napovedali tudi Marco Rubio, Ted Cruz in Rand Paul, v torek pa naj bi se glede svojih načrtov izrekel tudi nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, ki se je za nominacijo potegoval leta 2008.