Rohanija so na letališču pričakali njegovi podporniki in nasprotniki. Foto: EPA
Rohanija so na letališču pričakali njegovi podporniki in nasprotniki. Foto: EPA

Rohani je med obiskom v New Yorku, kjer se je udeležil zasedanja Generalne skupščine Združenih narodih, nakazal spremembo glede kontroverznega iranskega jedrskega programa, pred vrnitvijo v domovino pa je po telefonu govoril tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, kar je bil prvi stik najvišjih predstavnikov ZDA in Irana po 34 letih. A kot poroča BBC, nekateri Iranci niso navdušeni nad Rohanijevimi potezami.

Na letališču v Teheranu je Rohanija pričakalo več sto podpornikov, pa tudi nekaj deset nasprotnikov, ki so v znak neodobravanja v konvoj predsednikovih vozil metali čevlje. Rohani je ob vrnitvi na kratko pozdravil množico, potem pa se hitro odpeljal z letališča, kjer je vladal kaos.

Kot je znano, je Rohani tik pred odhodom iz New Yorka govoril z ameriškim predsednikom Obamo. Po Rohanijevih besedah je pobuda za pogovor prišla iz Bele hiše, kar je v nasprotju z nekaterimi poročili ameriških agencij.

Pobuda je prišla z ameriške strani
"Včeraj, ko smo se odpravljali na letališče, je poklicala Bela hiša in izrazila pripravljenost za vzpostavitev telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom in mano," je Rohanijeve besede ob prihodu v Iran citirala tiskovna agencija Fars. "Klic je bil opravljen na poti na letališče prek mobilnega telefona sirskega veleposlanika. Z Obamo sva največ razpravljala o jedrskem programu," je še dejal iranski predsednik.