Sarkozy in Merklova - nekdaj zaveznika, danes nasprotnika? Foto: EPA
Sarkozy in Merklova - nekdaj zaveznika, danes nasprotnika? Foto: EPA
Tudi Merklova nad Rome?

Vprašanje deportacij Romov iz Francije je prevladovalo na vrhu EU-ja v Bruslju. Sarkozy je na tiskovni konferenci izjavil, da mu je Merklova povedala, da namerava slediti francoskemu zgledu in v naslednjih tednih porušiti romska naselja. Ob tem je še napovedal, da bi akcija lahko povzročila kaos v nemški politiki.

A predstavnik Merklove je odločno zanikal, da se je o temi romskih naselij s francoskim predsednikom sploh pogovarjala, kaj šele, da bi mu dejala, da jih namerava porušiti, poroča BBC.
Primerjava z nacističnim početjem
Tako je zdaj Sarkozyju uspelo po srditem sporu s predsednikom Evropske komisije odtujiti še svojo največjo evropsko zaveznico. Na pravkar minulem srečanju v Bruslju se je namreč Sarkozy hudo sporekel z vrhom EU-ja v zvezi z deportacijami Romov.

Od avgusta je Francija porušila že okoli 200 romskih naselij in deportirala približno tisoč romskih prebivalcev v Romunijo in Bolgarijo.
Pred dnevi je evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding francoska dejanja primerjala s pregoni v nacistično okupirani Franciji. "Ogabne in sramotne besede, ki so bile uporabljene - druga svetovna vojna, obujanje judovske problematike - to je nekaj, kar nas je globoko šokiralo," je dejal Sarkozy. Nato se je zapletel v razgreto debato s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.
Po poročanju diplomatskih virov takega spora med Brusljem in Parizom še ni bilo.

Tudi Merklova nad Rome?