Mihai Razvan Ungureanu je takole sprejel izid glasovanje v parlamentu, s katerim je padla njegova desnosredinska vlada. Foto: Reuters
Mihai Razvan Ungureanu je takole sprejel izid glasovanje v parlamentu, s katerim je padla njegova desnosredinska vlada. Foto: Reuters
Romunski parlament v Bukarešti
Romuni že od februarja vedo, da jih novembra čakajo nove parlamentarne volitve, do takrat pa bi lahko državo vodila tehnična vlada. Foto: Reuters

Nezaupnico je podprlo 235 poslancev oziroma štiri več od potrebnih 231 glasov za padec Ungureanujeve vlade. Glasovanje v romunskem parlamentu v Bukarešti je posledica vsesplošnega nezadovoljstva po vsej državi zaradi strogih varčevalnih ukrepov in korupcije, ki prevzemajo državo.

Romunski predsednik Traian Basescu je po izglasovani nezaupnici desnosredinski vladi pod vodstvom premiera Mihaija Razvana Ungureanuja za novega premiera imenoval vodjo opozicije Victorja Ponta. Predsednik je v javnem nagovoru pojasnil, da je to demokracija in da ni razlogov za paniko na finančnih trgih.

Romunski predsednik Traian Basescu mora zdaj imenovati novega predsednika vlada, in sicer le šest mesecev pred splošnimi volitvami predvidoma novembra.

Priložnost zdaj v rokah opozicije
Vodja opozicije Victor Ponta je po odločitvi parlamenta menil, da izglasovana nezaupnica pomeni konec sistema zlorab, ki uporablja vsa mogoča orožja. "Včasih obstaja pravica. Danes se je zgodila pravica," je dodal Ponta, ki se mu jeseni obeta zmaga na volitvah.

Ponta je že zdaj izrazil pripravljenost, da opozicijski socialdemokrati (PSD) prevzamejo odgovornost za oblikovanja nove romunske vlade. "Če bi me Basescu imenoval za mandatarja, bi to sprejel," je dodal Ponta. Čez nekaj ur ga je predsednik države Traian Bacescu resnično izbral za naslednjega romunskega premierja.

Ostro varčevanje odneslo že Boca
Vlada premierja Ungureanuja je padla samo tri mesece po prihodu na položaj. Njen padec sovpada z misijo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske unije, ki naj ocenila uresničevanje zastavljenih reform v zadnjih mesecih.

Romunija je sicer še ena izmed držav, ki se je leta 2008 znašla v globoki recesiji. Tedanja vlada pod vodstvom Emila Boca je morala naslednje leto poklicati na pomoč IMF-ja in EU-ja, v zameno za 20 milijard evrov posojila pa je sprejela drastične varčevalne ukrepe za zmanjšanje javne porabe.

Boc se je začetku februarja poslovil od položaja, potem ko so državo zaradi ostrih vladnih varčevalnih ukrepov zajeli množični protesti, na mestu prvega ministra pa ga je nato nasledil Ungureanu.