Sirski predsednik naj bi načeloma privolil v udeležbo na mirovni konferenci. Foto: EPA
Sirski predsednik naj bi načeloma privolil v udeležbo na mirovni konferenci. Foto: EPA

"Z zadovoljstvom sporočamo, da smo iz Damaska prejeli načelen dogovor o udeležbi na mednarodni konferenci," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič in dodal, da je v interesu vseh Sircev, da skušajo sami najti politično rešitev spopadov, ki so uničujoči tako za Sirijo kot za celotno območje.

Ministri v Jordaniji sprejeli deklaracijo
V okviru priprav na mednarodno konferenco, o kateri so se dogovorile ZDA in Rusija, so se v sredo v Jordaniji sešli zunanji ministri skupine držav, prijateljic Sirije. Ob koncu srečanja so sprejeli deklaracijo, kjer so pozvali k takojšnjemu umiku vseh zavezniških sil režima predsednika Asada, dogovorili so se o parametrih za sestavo predlagane prehodne vlade v Siriji, izrazili so zaskrbljenost nad uporabo kemičnega orožja in pozvali k preiskavi Združenih narodov.

Dogovorili so se tudi o organizaciji konference v Ženevi, kjer naj bi sprožili mirovne pogovore med uradnim Damaskom in uporniškimi silami ter skušali tako najti rešitev za prekinitev 26-mesečne vojne, kjer bilo ubitih že več kot 80.000 ljudi, več milijonov pa jih je zapustilo svoje domove.

Pozvali k umiku Hezbolaha iz Sirije
Zunanji ministri so posebej izpostavili tudi nedavno vpletenost Hezbolahovih sil v sirskem mestu Kusair na zahodu Sirije in drugod po državi ter pozvali k "takojšnjemu umiku Hezbolaha, borcev iz Irana in borcev drugih zaveznikov režima s sirskega ozemlja" ter njihovo prisotnost označili za resno grožnjo regionalni stabilnosti.

Na srečanju v Amanu so sodelovali zunanji ministri 11 zahodnih in arabskih držav, in sicer ZDA, Velike Britanije, Italije, Nemčije, Francije, Savdske Arabije, Jordanije, Združenih arabskih emiratov, Egipta, Katarja in Turčije, srečanje pa so spremljali tudi manjši protesti Al Asadovih privržencev.