Osnutek resolucije Varnostnega sveta ZN-a predvideva, da bi po odstopu al Asada oblast začasno prevzel njegov namestnik, ki bi v dveh mesecih sklical vlado narodne enotnosti. Foto: EPA
Osnutek resolucije Varnostnega sveta ZN-a predvideva, da bi po odstopu al Asada oblast začasno prevzel njegov namestnik, ki bi v dveh mesecih sklical vlado narodne enotnosti. Foto: EPA
Idlib
Vojaški dezerterji so se v mestu Idlib pridružili protestom proti al Asadu. Foto: Reuters

Gjenadij Gatilov, namestnik ruskega zunanjega ministra, je prizadevanja zahodnih in arabskih držav, da bi Varnostni svet Združenih narodov sprejel resolucijo o Siriji, označil za "pot v državljansko vojno". Poudaril je, da Moskva nasprotuje osnutku resolucije, ki podpira načrt Arabske lige, v katerem pozivajo sirskega predsednika Bašarja Al Asada, naj po več kot desetih mesecih protestov proti njegovemu režimu odstopi.

"Osnutek resolucije Varnostnega sveta o Siriji, ki so ga pripravile zahodne države, ne bo pripeljal do iskanja kompromisa," je dejal Gatilov in ponovil, da je osnutek za Rusijo v svoji trenutni obliki nesprejemljiv, ni pa neposredno zagrozil z ruskim vetom na resolucijo.

"Bombardiranje? Tega ne bo!"
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med obiskom v Avstraliji zatrdil, da Rusija ne bo nikoli dopustila, da bi Varnostni svet odobril vojaško posredovanje v Siriji. "Če sirska opozicija ne bo sedla za pogajalsko mizo z režimom, kakšne so potem še možnosti – bombardiranje? To smo že doživeli. Varnostni svet ne bo nikoli odobril tega, to vam zagotavljam," je dejal vodja ruske diplomacije.

Moskva vztraja, da odstop Al Asada ne sme biti pogoj za proces, ki naj bi vodil do končanja prelivanja krvi v Siriji, ter da morajo nasprotniki Al Asada nositi svoj del odgovornosti. Rusija z orožjem oskrbuje Damask in nasprotuje predlogu resolucije tudi zato, ker poziva članice ZN-a, naj Damasku ne prodajajo orožja.

Glasovanje v četrtek ali petek
Zasedanja Varnostnega sveta o Siriji se bodo poleg generalnega sekretarja Arabske lige Nabila Al Arabija udeležili še državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, francoski zunanji minister Alain Juppe in britanski zunanji minister William Hague. Clintonova je v ponedeljek zahtevala, naj Varnostni svet ukrepa in napovedala nadaljevanje pritiska na Rusijo. Po današnjem zasedanju Varnostnega sveta se bodo pogajanja nadaljevala, o resoluciji pa naj ne bi glasovali pred četrtkom ali petkom.

Clintonova je zatrdila, da ni nobenega razloga za odlašanje in je treba nujno ustaviti nasilje v Siriji, v katerem je od marca lani umrlo že okoli 5.400 ljudi. Enako sporočajo tudi Britanci in Francozi. Podporniki resolucije naj bi imeli na svoji strani 10 od 15 članic Varnostnega sveta, kar pomeni, da lahko izsilijo glasovanje ter Rusijo in morda tudi Kitajsko prisilijo v podoben veto, kot sta ga dali na podoben predlog resolucije lani oktobra. To ne bi bilo koristno, čeprav je za ZDA Al Asad, kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, že zgodovina in je le vprašanje časa, kdaj bo moral s položaja.

Stopnjevanje nasilja
Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva je o prizadevanjih zahodnih držav dejal, da bo Sirija "porazila politike kaosa". "Obžalujemo, da takšne izjave še prihajajo iz držav, ki so navajene, da je Bližnji vzhod polje za njihove neumnosti in spodletele poskuse," je dodal.

V New Yorku je tudi vodja sirijske opozicije Burhan Galiun, ki se je sestal z ruskimi in drugimi diplomati in dejal, da Rusi očitno niso zadovoljni, ker opozicija zavrača predlog o brezpogojnem začetku pogajanj opozicije in Al Asadovega režima v Moskvi.

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Samo v nedeljo je umrlo še najmanj 80 ljudi, v ponedeljek pa okoli 95, od tega je bila po podatkih sirskih aktivistov za človekove pravice skoraj polovica civilistov. Opozicijski Nacionalni svet poroča, da je Al Asadov režim okrepil nasilje v času prizadevanj za potrditev resolucije.