Nasilje v Siriji se po odhodu opazovalcev Arabske lige nadaljuje. Foto: EPA
Nasilje v Siriji se po odhodu opazovalcev Arabske lige nadaljuje. Foto: EPA
Sirija
Sirska opozicija zahteva, da se predsednik Bašar Al Asad odpove oblasti. Foto: Reuters

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so sirske enote po šestih dneh obleganja ob silovitem obstreljevanju vstopile v mesto Rankus, ki leži približno 40 kilometrov severno od Damaska. Iz mesta so se predtem umaknili dezerterji. Po besedah aktivistov naj bi šlo za taktičen umik.

"Režimske sile so znova prevzele predmestja in začele hoditi od hiše do hiše ter izvajale aretacije ljudi," je za Reuters povedal aktivist Kamal. V vzhodnih predmestjih prestolnice Irbin in Hamurijeh na ljudi streljajo ostrostrelci, je sporočil observatorij. Predmestje Sakba še vedno bombardirajo. Zaradi povečanja nasilja je Arabska liga v soboto suspendirala svojo opazovalno misijo v Siriji.

Stopnjevanje nasilja
Sirske varnostne sile nadaljujejo operacije in spopade, v katerih je umrlo 27 ljudi, od tega 21 civilistov. V Homsu v osrednjem delu Sirije je bilo ubitih 17 civilistov, med njimi deklica in zdravnik. Štirje civilisti so bili ubiti v južni provinci Dara, kjer potekajo siloviti spopadi med varnostnimi silami in dezerterji. Dezerterji so med drugim v napadu na njihovo vozilo ubili šest varnostnih agentov.

V nedeljo je poveljnik Maher Nueimi, tiskovni predstavnik Svobodne sirske vojske, ki po lastnih trditvah združuje 40.000 dezerterjev, sporočil, da so se blizu Damaska zaradi ofenzive vojske ob podpori težkega topništva okrepili spopadi.

Sirski observatorij za človekove pravice je nasilje vladnih sil v zadnjem tednu označil za najhujše od začetka upora proti režimu predsednika Bašarja Al Asada pred desetimi meseci. V nedeljo je nasilje po državi zahtevalo 80 življenj, od tega polovico civilistov.

Sirska državna agencija je poročala, da so teroristi blizu meje z Libanonom razstrelili del plinovoda, ki središče države povezuje z obalo.

Ugrabljen in ubit ustanovitelj prvih enot dezerterjev
Vladne sile naj bi prejšnji teden usmrtile ustanovitelja prvih enot dezerterjev, "brigad svobodnih častnikov", Huseina Harmuša, je sporočila Sirska liga za človekove pravice. Harmuš je bil prvi sirski častnik, ki je junija lani sporočil, da je v znak protesta proti nasilju nad protestniki dezertiral, nato pa pobegnil v Turčijo, kjer je ustanovil omenjeno brigado, ki se je nato priključila Svobodni sirski vojski. Po vojaških virih, ki jih je navedla omenjena organizacija za človekove pravice, so Harmuša v Turčiji ugrabili in pretekli teden usmrtili.

Diplomatska prizadevanja v Varnostnem svetu
Na diplomatskem področju so oči medtem uprte v New York, kjer naj bi generalni sekretar Arabske lige Nabil Al Arabi v torek Varnostnemu svetu Združenih narodov predstavil načrt Arabske lige za izhod iz krize v Siriji, ki predvideva konec nasilja, prenos oblasti na podpredsednika države te začetek pogajanj z opozicijo.

Udeležbo na razpravi sta že potrdila britanski in francoski zunanji minister, William Hague in Alain Juppe, ter predsednik sirskega opozicijskega nacionalnega sveta Burhan Galiun. Evropske in arabske članice Varnostnega sveta ZN-a pripravljalo besedilo, s katerim bi pozvale k mednarodni podpori načrta Arabske lige, a so že naletela na nasprotovanje Rusije, zaveznice Damaska. Francoski diplomatski viri sicer trdijo, da ima besedilo podporo najmanj desetih članic Varnostnega sveta.

Ruska pobuda za pogovore
Rusko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da so sirske oblasti privolile v neformalne pogovore s sirsko opozicijo v Moskvi. Opozicija je sporočila, da še ni prejela takšnega povabila in da bi ga zavrnila. Ob podobnih pobudah v preteklih mesecih je opozicija že dala vedeti, da se bo pogajala šele po odhodu Al Asada z oblasti in to je ponovila tudi v odzivu na pobudo Moskve.