Đukanović je s svojo stranko osvojil največ glasov na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Đukanović je s svojo stranko osvojil največ glasov na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters

Posebni črnogorski državni tožilec Milivoje Katnić je v nedeljo sporočil, da so bili glavni organizatorji poskusa terorističnega napada na volilni dan 16. oktobra ruski nacionalisti, ki so imeli po njegovih besedah za cilj ustaviti Črno goro na njeni evroatlantski poti, še posebej vstopanje v zvezo Nato.

Kot je pojasnil Katnić, je bila v Črni gori, Srbiji in Rusiji ustanovljena kriminalna skupina, ki je načrtovala teroristični napad v Črni gori in odstranitev Đukanovića, ob tem pa je dejal, da za zdaj nima dokazov, da so bile v načrte vpletene državne strukture omenjenih treh držav.

Kategorično zanikanje
Na namigovanja so se ostro odzvali v Moskvi in jih odločno zanikali. "Seveda kategorično zanikamo kakršno koli možnost uradne vpletenosti v pripravo katerega koli nezakonitega dejanja," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov na vprašanje glede preiskave poskusa atentata na črnogorskega premierja.

Volilno nedeljo sredi oktobra je zaznamovala nočna aretacija 20 srbskih državljanov, ki naj bi na dan parlamentarnih volitev načrtovali teroristična dejanja, med drugim naj bi ugrabili premierja Mila Đukanovića in napadli zbrane po razglasitvi izidov pred poslopjem črnogorske skupščine.