Protestniki so nosili napise 'Nismo zelenjava' in 'Spustite vse domov'. Foto: Reuters
Protestniki so nosili napise 'Nismo zelenjava' in 'Spustite vse domov'. Foto: Reuters
Demonstracije v Moskvi

Protestniki so nosili slike zaprtih aktivistov in napise, kot je "Osvobodite talce".

"To je protestna akcija za vse resnične politične zapornike v Rusiji. Obstaja jih na desetine, morda celo stotine. Za zdaj še ne gre za množično zatiranje, a zato smo tudi organizirali te demonstracije, da bi preprečili morebitni pojav novega velikega zatiranja, ki smo ga nekoč že premagali. To je bila represija v 30. letih 20. stoletja, ki je za žrtve vzela več deset milijonov ljudi. Ne želimo, da se ponovijo gulagi, ne želimo, da se ponovi tragedija. Zato smo prišli na ulice," je dejal nekdanji član dume Genadij Gudkov.

15 jih še čaka na sojenje
Zaradi nasilja na lanskih protestih proti predsedniku Vladimirju Putinu je bilo obtoženih 25 ljudi, od tega jih 15 v priporu čaka na sojenje, trije, med njimi tudi eden izmed opozicijskih voditeljev Sergej Udalcov, pa so v hišnem priporu. Poslovnež Maksim Luzjanin je bil že lani, potem ko je priznal krivdo, obsojen na štiri leta in pol zapora.

Opozicija in njeni podporniki trdijo, da poskušajo oblasti s preganjanjem nedolžnih ljudi ustrahovati preostale člane opozicije.

Opozicija za 6. maj, na obletnico lanskih protestov, načrtuje nov shod.

Demonstracije v Moskvi