Putin bi ob dveh predsedniških mandatih lahko vladal do leta 2024. Foto: Reuters
Putin bi ob dveh predsedniških mandatih lahko vladal do leta 2024. Foto: Reuters

Novo gibanje ruskih intelektualcev Liga volivcev je preverilo izide nedeljskih predsedniških volitev in ni priznalo visoke zmage dozdajšnjega premierja Putina v prvem krogu. Januarja ustanovljeno gibanje, ki je na tokratnih volitvah prvič sodelovalo s svojimi opazovalci, je ocenilo, da je bil potek volitev "sramota za celotno rusko družbo".

Od neodvisnih opazovalcev so v Ligi volivcev dobili "več tisoč namigov o najhujših volilnih kršitvah". Izpostavili so tudi, da je bila volilna kampanja nepravična, ker je Putin kot premier državne medije in državni aparat izkoristil sebi v prid.

Ruski dnevnik Nova Gazeta, poznan po svoji kritični drži do Kremlja, poroča, da je po podatkih več neodvisnih organizacij za opazovanje volitev Putin prejel le okoli 50 odstotkov glasov, medtem ko je volilna komisija v ponedeljek sporočila, da ga je podprlo 63,6 odstotka ruskih volivcev.

Protestniki obupani
Na nepravilnosti je že v nedeljo opozorila ruska opozicija in na ponedeljkovih protestih proti Putinu se je zbralo okoli 20.000 udeležencev. Za soboto opozicija napoveduje nove množične demonstracije. Moskovske oblasti so proteste odobrile na trgu blizu Kremlja, a ob tem opozorile, da se jih lahko udeleži največ 50.000 ljudi.

Poznavalci ocenjujejo, da skušajo Putinovi nasprotniki s svojimi pozivi ohraniti pri življenju proteste proti Putinu ob njegovi vrnitvi v Kremelj, kjer bo ostal najmanj do leta 2018, kolikor traja prvi mandat.

Protestniki so namreč vse bolj obupani nad svojo nemočjo proti nekdanjemu agentu KGB-ja, ki je na oblast prišel leta 2000, in nad nezmožnostjo sprememb v ruskem političnem sistemu.

Nekateri so Putina primerjali s sovjetskim voditeljem Leonidom Brežnjevom, ki je vladal 18 let, njegovo obdobje pa se označuje kot "leta stagnacije".

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je zavrnil obtožbe opozicije in zatrdil, da jih ne bodo obravnavali. "Vse ocene so bile že narejene. Zadeva je končana," je bil jasen Peskov.