Islandski ognjenik je aprila povzročil najbolj množično zaprtje evropskega zračnega prostora po drugi svetovni vojni. Pepel je v enem tednu vplival kar na 100.000 letov, zaradi nevšečnosti pa je bilo prizadetih osem milijonov potnikov. Foto: EPA
Islandski ognjenik je aprila povzročil najbolj množično zaprtje evropskega zračnega prostora po drugi svetovni vojni. Pepel je v enem tednu vplival kar na 100.000 letov, zaradi nevšečnosti pa je bilo prizadetih osem milijonov potnikov. Foto: EPA
Ryanair
Irski Ryanair je največji nizkocenovni prevoznik v Evropi in največja letalska družba v Evropi nasploh glede na število prepeljanih potnikov. Foto: EPA

Italijanska letalska agencija ENAC je navedla 178 primerov, v katerih Ryanair med 17. in 22. aprilom, ko so na evropskih letališčih zaradi bruhanja islandskega ognjenika letalske družbe morale odpovedati več sto poletov, ni izpolnil zahtev, ki jim jih nalaga evropski pravni red.

Ryanair črna ovca med prevozniki
Svojim potnikom bi namreč morali zagotoviti hrano in pijačo ter prenočišče, a ENAC je navedel primere z rimskega letališča Ciampino, ko so potniki, ki so kupili letalske karte omenjenega nizkocenovnika, ostali brez njihove pomoči. Namesto njih so jim priskočili na pomoč uradniki ENAC-a, zaposleni na rimskem letališču, in člani italijanske civilne zaščite.

ENAC je ob tem opozoril, da so tako rekoč vse druge družbe ljudem, ki so na italijanskih letališčih obtičali tudi več dni, kljub izrednim okoliščinam primerno pomagale in jih oskrbele.

Ryanair: "To je popoln nesmisel"
Ryanair je ob začetku krize trdil, da ne bo pomagal potnikom, ki zaradi preklicanih poletov niso mogli na letalo, in da jim bo povrnil le ceno njihovih vozovnic, nato pa je popustil in se strinjal, da bo izpolnil evropske zahteve. Obtožbe ENAC-a pa je zavrnil kot "popoln nesmisel".

Evropska regulativa 261 sicer pravi, da imajo v primeru odpovedanega poleta potniki, ki bi morali leteti z evropskimi prevozniki v Evropsko unijo ali iz nje, pravico do vrnitve denarja za vozovnico ali do prestavitve poleta. Če se odločijo za drugo možnost, imajo med čakanjem na prosti polet pravico do oskrbe, kar pomeni obrok in nastanitev.

Do Severne Irske le po morju
Medtem pa pepel, ki ga bruha islandski ognjenik Ejyafjallajökull, znova povzroča preglavice v letalskem prometu. Velika Britanija je tako sporočila, da so za nedeljo do 20. ure preklicani vsi poleti v Severno Irsko in iz nje, do torka pa bi lahko občasno zapirali zračni prostor še nad drugimi deli države. Zaprtih je tudi nekaj letališč na Irskem, a glavnega v Dublinu ni med njimi.

Ministrstvo za promet je opozorilo, da bi prepoved poletov lahko začasno veljala tudi za jugovzhodni del Anglije, kjer leži tudi eno najprometnejših letališč na svetu, londonski Heathrow, kar pomeni nove zamude v letalskem prometu in slabo voljo potnikov.