Največ okuženih je v Afriki. Foto: EPA
Največ okuženih je v Afriki. Foto: EPA

Generalni sekretar Združenih narodov je na tridnevnem srečanju v New Yorku ob tem pozval k skupni in usklajeni akciji, da bi to bolezen do leta 2020 "pregnali" s sveta. "Danes smo se srečali, da bi izkoreninili aids. A če ga želimo poslati v zgodovinske knjige, moramo biti vztrajni in neustrašni. To pomeni, da se moramo lotiti tudi občutljivih tem, kot so spolni odnosi med homoseksualci, zasvojenost z mamili in trgovina z ljudmi," je dejal.

30 LET VIRUSA HIV

- Junij 1981: Center za nadzor bolezni v tedenskem poročilu prvič omeni novi virus
- 1982: Prvič je uporabljen izraz aids (v prevodu sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti)
- 1984: Virus poimenujejo HIV
- 1991: Košarkarski zvezdnik Magic Johnson se okuži z virusom
- 1993: Film o aidsu Philadelphia dobi dva oskarja
- 2000: V ZDA je več okuženih med temnopoltimi kot geji
- 2011: Davek virusa HIV: 22 milijonov, okuženih 60 milijonov

Aids do zdaj vzel 22 milijonov življenj
Ban je poudaril, da se je od leta 2001, ko so se svetovni voditelji prvič obvezali z ukrepom za omejitev pandemije, število novo okuženih zmanjšalo za 20 odstotkov. Po svetu se sicer po podatkih ZN-a 34 milijonov ljudi bojuje z aidsom, a okoli polovica med njimi sploh ne ve, da so zboleli. Vsako leto pa aids zahteva 1,8 milijona življenj.

Srečanja se udeležujejo predstavniki več kot 30 držav, tudi mnogi afriški, ki so pozvali k namenitvi več sredstev, da bi se lahko v svojih državah uspešno bojevali proti tej bolezni. V Afriki je največ okuženih z virusom HIV v Južnoafriški republiki in Nigeriji.