Fatmir Limaj (levo spodaj) je tesen zaveznik kosovskega premierja Hashima Thacija (v sredini). Foto: EPA
Fatmir Limaj (levo spodaj) je tesen zaveznik kosovskega premierja Hashima Thacija (v sredini). Foto: EPA
Fatmir Limaj
Limaj je bil leta 2005 zaradi podobnih obtožb o vojnih zločinih oproščen na Mednarodnem sodišču za zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Foto: EPA

Obtožnica je Limaja bremenila, da je kot poveljnik enote OVK-ja Kumanovo v letih 1998-1999 storil vojne zločine nad srbskimi in albanskimi civilisti, pa tudi nad ujetimi pripadniki srbske vojske in policije v taborišču OVK-ja v vasi Klečka, 30 kilometrov jugozahodno od Prištine.

Primer proti Limaju je propadel, potem ko je ena ključnih prič, Agim Zogaj, septembra lani v Nemčiji domnevno storila samomor.

Zogaj, ki ga je misija Evropske unije na Kosovu (Eulex) poslal v Nemčijo v okviru programa zaščite prič, naj bi bil v času vojne za neodvisnost Kosova kot vojak OVK-ja neposredno podrejen Limaju. Zogajeva družina trdi, da je večkrat prejel grožnje, preden je zapustil Kosovo.

V obtožnici je pisalo, da je Limaj ukazal Zogaju, naj ubije dva zajeta srbska policista. Zogaj je umor obeh moških priznal in pisal dnevnik, v katerem je zapisoval podrobnosti o življenju v zaporu v vasi Klečka, kjer je bil paznik.

Ključna smrt Priče X
Proces je vodil panel dveh evropskih in kosovskega sodnika. Oprostilno sodbo je razglasil britanski sodnik Jonathan Welford-Carroll, ki je predsedoval tričlanskemu panelu.

Oprostilno sodbo je javnost sicer pričakovala vse od marca, ko je sodišče odločilo, da ne bo upoštevalo navedb Zogaja, prav tako nekdanjega pripadnika OVK-ja, ki je bil znan tudi kot Priča X. Takoj po izključitvi Zogajevega pričanja iz obravnave marca je sodišče oprostilo šest drugih obtožencev v istem procesu.

Sodnik Welford-Carroll je potrdil, da je bila izključitev Zogajevega pričanja iz obravnave ključna za odločitev sodišča. Kritiki pravijo, da primer jasno kaže, da na Kosovu, kjer je pripadnost klanom velika, nekdanji gverilci pa uživajo status herojev, obstaja kultura zastraševanja prič.

"Naša vojna je bila pravična"
Tožilec Eulexa Maurizio Salustro, ki je vložil obtožnico proti Limaju in deveterici drugih nekdanjih pripadnikov OVK-ja, je že napovedal pritožbo na odločitev sodišča.

Limaj, nekdanji minister za promet, je odločitev sodišča pozdravil: "Današnja odločitev kaže, da je bila naša vojna za osvoboditev pravična in čista vojna, ki je služila človeštvu ne le v prid našemu narodu temveč celotni regiji".

Limaj je zdaj poslanec v kosovskem parlamentu in namestnik predsednika vladajoče stranke Demokratska stranka Kosova (PDK) kosovskega premierja Hashima Thacija. Limaj je osumljen tudi korupcije, ko je bil minister za promet, a se tožilstvo še ni odločilo, ali bo proti njemu vložilo obtožnico.