Šešelj vztraja, da se v Haag ne bo vrnil prostovoljno, in zatrjuje, da bo poskrbel, da haaško sodišče ne bo prišlo do podatkov o njegovem zdravstvenem stanju. Foto: EPA
Šešelj vztraja, da se v Haag ne bo vrnil prostovoljno, in zatrjuje, da bo poskrbel, da haaško sodišče ne bo prišlo do podatkov o njegovem zdravstvenem stanju. Foto: EPA

Kot pišejo srbski mediji, je bil operiran zaradi sprememb na obrazu. Odvzete vzorce tkiva bodo zdaj pregledali strokovnjaki. "To ni bila posebej resna operacija. Končana je, dobro se počutim in takoj sem odšel domov, upam, da bom šel v ponedeljek v službo, če ne bo nobenih težav," je povedal Šešelj. Zdravniki so poseg opravili v predelu desnega sinusa in pod spodnjo čeljustjo zaradi treh sprememb na obrazu.

Šešelj bi se moral udeležiti novinarske konference, a je njegova stranka sporočila, da je moral na nujno operacijo. Podpredsednik stranke Nemanja Šarović ni želel izdati nobenih podrobnosti. Po njegovih besedah sumijo, da so spremembe povezane z vnetjem, ki ga je imel pred nekaj leti, ali z njegovo osnovno boleznijo, da pa bo vse jasno po analizi.

Kot je znano, je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije novembra lani Šešlju iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, saj naj bi imel raka na debelem črevesu in metastaze na jetrih.

Sredi aprila je Milovan Bojić, vodja Šešljeve ekipe zdravnikov, pojasnil, da so mu odkrili nove metastaze, po njegovih besedah pa bi moral Šešelj najprej na 36 tednov dolgo zdravljenje, šele nato pa bi ga lahko operirali.

Šešelj od vrnitve v Srbijo razburja domačo in tujo javnost s ponavljanjem svojih nacionalističnih idej o Veliki Srbiji in pozivi k strmoglavljenju aktualnega srbskega vodstva. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo odpravo odločitve o izpustitvi in jo tudi doseglo, saj je prizivni senat haaškega sodišča 30. marca odločil, da se mora Šešelj nemudoma vrniti v pripor v Scheveningenu, sodnemu senatu pa naložil, naj odpravi odločitev o izpustitvi in odredi ponovni pripor.

Sodni senat tega še ni storil, je pa aprila pozval sekretariat sodišča, naj kar se da kmalu stopi v stik z ekipo Šešljevih zdravnikov in mu priskrbi podatke o zdravju obtoženca. Zahtevo so utemeljili z željo po "zaščiti pravice obtoženca do ustrezne nege".

Sodba naj bi bila znana poleti
Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH-u ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. V haaškem priporu je bil od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, sodbo pa naj bi bilo pričakovati poleti.