Severnokorejska agencija je v svet poslala fotografije vojaških vaj, na katerih so službeni psi uničili fotografijo južnokorejskega obrambnega ministra Kim Kvan Jina. Foto: Reuters
Severnokorejska agencija je v svet poslala fotografije vojaških vaj, na katerih so službeni psi uničili fotografijo južnokorejskega obrambnega ministra Kim Kvan Jina. Foto: Reuters
Južni Korejec
Južnokorejski vojak postavlja barikado na nadzorni točki na Velikem mostu združitve, ki vodi v demilitarizirano območje med obema Korejama. Foto: Reuters
Kaesong
Kakšna bo usoda industrijskega kompleksa Kaesong? Foto: Reuters

Južnokorejski minister za združitev Rju Kil Jae je pred tem dejal, da so v kraju Pungje Ri na severovzhodu države opazili podobne aktivnosti - premike osebja in vozil - kot pred tretjim jedrskim poskusom Pjongjanga, ki se je zgodil 12. februarja. Predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva pa je dejal, da obstaja možnost, da bi Pjongjang istočasno izstrelil balistično raketo in izvedel jedrski poskus.

"Skušamo ugotoviti, ali gre za resnične priprave na jedrski poskus ali le za predstavo, s katero želijo še povečati pritisk na nas in na ZDA," je dejal neimenovani južnokorejski uradnik.

Obrambno ministrstvo pa je nato popravilo informacijo in zatrdilo, da "jedrski poskus v Severni Koreji ni neizbežen". "Nismo opazili nikakršnih nenavadnih premikov, ki bi lahko namigovali na pripravljanje na jedrski poskus," so sporočili.

Seul bo sicer konec tedna obiskal novi ameriški državni sekretar John Kerry, Severni Korejci pa bodo naslednji ponedeljek praznovali rojstni dan ustanovitelja države Kim Il Sunga, sicer dedka zdajšnjega predsednika.

Pjongjang umika delavce iz Kaesonga
Pjongjang je sporočil, da bo iz skupne industrijske cone Kaesong umaknil vse svoje delavce in začasno ustavil vse delo v njej. Švica pa se je ponudila za gostiteljico morebitnih pogovorov med Severno in Južno Korejo, ki bi pripeljali do umiritve razmer.

Kako resne so grožnje?
Po februarskem jedrskem poskusu so Združeni narodi proti komunistični državi uvedli nove stroge sankcije, na katere se je režim mladega voditelja Kim Džong Una odzval z zastraševalno in napadalno retoriko, med drugim je zagrozil z jedrskim napadom in ponovnim zagonom svojega jedrskega reaktorja v Jongbjonu.

Priporočili evakuacijo diplomatov
V zaostrenih razmerah je Severna Koreja naredila še nekaj nestrpnih potez, kot je prekinitev vojaške telefonske linije za nujne primere s Seulom, južnokorejskim delavcem pa je preprečila dostop do skupnega industrijskega kompleksa Kaesong. Do zdaj je zaradi pomanjkanja goriva in surovin proizvodnjo ustavilo 13 od skupaj 123 podjetij, še več naj bi jih to storilo ta teden. V petek pa je Pjongjang veleposlaništva v državi obvestil, da jim v primeru izbruha nasilja ne bo mogel zagotoviti varnosti.

Strokovnjaki menijo, da je ves ta razvoj dogodkov bolj kot ne predstava, s katero želi Kim Džong Un utrditi svoj položaj v domovini. Severnokorejska javna občila sicer neprestano predvajajo oddaje o biološkem in kemičnem vojskovanju, vojaških pripravah na spopad in jedrskih poskusih.

Japonsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je svojim oboroženim silam ukazalo, da sestrelijo vsak izstrelek, ki bi iz Severne Koreje letel proti njihovemu ozemlju.