Med nasprotniki predsednika Bašarja Al Asada nastajajo vse večji razkoli. Foto: EPA
Med nasprotniki predsednika Bašarja Al Asada nastajajo vse večji razkoli. Foto: EPA

Spopadi so potekali v dveh severnih provincah, Idlibu in Alepu. Idil številni obtožujejo brutalnih pobojev na območjih pod njihovim nadzorom, zaradi česar se številni lokalni prebivalci obračajo proti njim, s tem pa raste upor proti skupini, povezani z Al Kaido, v več delih države.

Kot je poročala Al Džazira, bi lahko razvoj dogodkov pomenil prelomno točko v vojni. Po poročanju katarske televizije gre za najhujše nasilje med oboroženo opozicijo in Idilom. V petek naj bi v Alepu in Idlibu umrlo 16 Idilovih borcev, več deset pa naj bi jih bilo ranjenih.

Proti Idilu potekajo protesti v delih države pod nadzorom opozicije. Eden izmed aktivistov, Amar, je dogajanje opisal kot "začetek revolucije proti Idilu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Idil so obsodile tudi islamistične skupine znotraj opozicije, recimo Islamistična fronta in Fronta sirskih revolucionarjev, ki ju sestavlja več deset tisoč borcev.

Niz ugrabitev in ubojev
Zadnji spopadi so izbruhnili nekaj dni po tem, ko naj bi Idil mučil in ubil enega izmed opozicijskih voditeljev, Huseina Al Sulejmana. Njegova smrt pa je samo zadnja v vrsti pretepanj, ugrabitev in ubojev, ki jih pripisujejo Idilu.

Aktivist v Idlibu, Abu Lejla, je za AFP dejal, da je po njegovem mnenju okoli 90 odstotkov ljudi v opoziciji proti Idilu. "Oni uporabljajo nasilje in zlorabe, da uničijo odpor. Islamisti so samo po imenu. Vse, kar želijo, je oblast," je dejal.