Sirski begunec Džaber Al Bakr je po besedah direktorja nemške obveščevalne službe Hans-Georga Maassna načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu t. i. Islamske države. Policiji so pomagali prijeti trije sirski begunci. Foto: Reuters
Sirski begunec Džaber Al Bakr je po besedah direktorja nemške obveščevalne službe Hans-Georga Maassna načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu t. i. Islamske države. Policiji so pomagali prijeti trije sirski begunci. Foto: Reuters
Angela Merkel
Za preiskavo Al Bakrovega samomora se je zavzela tudi kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Potem ko so ga prijavili in zadržali trije sirski begunci, je Al Bakra v ponedeljek v Leipzigu prijela nemška policija. Eden izmed beguncev, v javnosti imenovan Mohamed A, je dejal, da ga je Al Bakr ustavil na železniški postaji in ga povprašal po možnostih za prenočitev, nato pa ga je Mohamed A odpeljal v svoje stanovanje v Leipzigu. Kot je dejal, je šele tam prek Facebooka naletel na obvestilo policije, da iščejo Al Bakra.

Nemudoma je obvestil prijatelje in policijo. Al Bakr jih je sicer poskušal podkupiti, je dejal Mohamed A, a ga kljub temu niso želeli izpustiti in so ga zvezali z električnim kablom.

Al Bakr je v priporu trojico nato obtožil, da je bila del njegovega načrta, kot je poudaril eden izmed beguncev, pa je to storil le zaradi želje po maščevanju.

Načrtoval naj bi napad na berlinsko letališče
V Al Bakrovem stanovanju v Chemnitzu so policisti našli 15 kilogramov razstreliva, direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen pa je v torek potrdil, da je načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu t. i. Islamske države.

Osumljenec je nato v sredo v zaporniški celici v Leipzigu storil samomor, kar je v Nemčiji sprožilo ostre odzive. Nemški politiki so se na novico odzvali z zahtevo po preiskavi, Al Bakrjev odvetnik po uradni dolžnosti pa je izrazil prepričanje, da gre za pravosodni škandal.

Tudi kanclerka za preiskavo samomora
Za preiskavo se je zavzela tudi kanclerka Angela Merkel. Kot je dejal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, za vsak samomor zapornika velja, da je šlo nekaj narobe. Po njegovih besedah so bile storjene napake pri ocenah v povezavi z Al Bakrovim priprtjem. Al Bakrova smrt je preiskavo domnevnega terorističnega načrta močno otežila, je še dodal Seibert.

Al Bakr je v Nemčijo prišel kot begunec februarja lani. Njegovo registracijo so opravili v Münchnu, nato so ga nastanili v Chemnitzu, oktobra lani pa so mu priznali azil za tri leta.

Od marca letos je bil prijavljen v Eilenburgu severno od Leipziga. V tem obdobju se je vmes vrnil tudi v Sirijo, kar je potrdila njegova družina. Jeseni lani je tako bil dvakrat v Turčiji, nato pa se je nekaj časa zadrževal v sirskem mestu Idlib.