Prvi testi so izključili, da bi bila skrivnostna bolezen ebola. Foto: Reuters
Prvi testi so izključili, da bi bila skrivnostna bolezen ebola. Foto: Reuters

Krvni testi so pokazali, da so vse žrtve umrle zaradi zastrupitve z etanolom, je povedal Dayo Adeyanju, komisar za zdravje v zvezni državi Ondo na jugu Nigerije, kjer je prišlo do smrtnih primerov.

Dodal je, da so žrtve, vsi komercialni vozniki motorjev, v nekem lokalu pili alkohol, pomešan s korenikami in drugimi zelišči na predvečer izbruha simptomov. 18 jih je umrlo, pet pa preživelo, a so oslepeli, je dodal.

Bali so se ebole
Laboratorijski testi so sicer pred tem že izključili ebolo in kakršen koli drug virus. Prav tako so izključili možnost bakterijskih okužb in rumene mrzlice. Oblasti so se namreč bale, da gre za smrtonosno nalezljivo bolezen.

Nigerijske oblasti so pri ugotavljanju vzroka smrti sodelovale s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in ameriškim centrom za nadzor bolezni. WHO je kot najverjetnejši vzrok smrti sprva izpostavljal herbicide.

"Bolezen", pri kateri so navajali simptome glavobola, zamegljenega vida, izgubo telesne teže in zavesti, je žrtve pokončala v 24 urah od pojava prvih znakov, po prvotnem mnenju zdravnikov pa je bolezen napadala osrednji živčni sistem.

Vsi oboleli naj bi začeli znake bolezni kazati med 13. in 15. aprilom.

V mesto so se takoj odpravili tamkajšnji zdravniki in predstavniki WHO-ja, da bi ugotovili, za kakšno bolezen gre. Pokojnim so odvzeli vzorce krvi in urina ter jih poslali v bolnišnico v Lagosu.