Pred nekdanjim evropskim komisarjem so težke naloge. Foto: EPA
Pred nekdanjim evropskim komisarjem so težke naloge. Foto: EPA
Mario Monti in Silvio Berlusconi
"Umirjeni" Monti je nasledil "teatralnega" Berlusconija. Foto: EPA

V skladu s pričakovanji je podporo Montijevemu kabinetu tehnokratov izreklo kar 556 članov poslanske zbornice, proti pa jih je bilo le 61. Vlado, katere prva naloga bo povrniti zaupanje finančnih trgov in investitorjev v močno zadolženo Italijo in njeno gospodarstvo, namreč podpirajo vse parlamentarne stranke z izjemo desno usmerjene Severne lige.

Že v četrtek zvečer je zaupnico kabinetu, v katerem večinoma sedijo akademiki in bankirji, sam premier pa je prevzel ključen položaj ministra za gospodarstvo in finance, izglasoval senat. Za vlado in njen ambiciozen program je glasovalo 281 od 307 senatorjev.

Montijeva vlada, ki naj bi državo vodila do izvedbe rednih parlamentarnih volitev leta 2013, je tako teden dni po odstopu Silvia Berlusconija s položaja premierja dokončno potrjena in se lahko loti "pravega" dela.

Kmalu v Bruselj
Monti je med drugim napovedal, da bo že v torek obiskal Bruselj, kjer se bo med drugim sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, prav tako prihodnji teden pa ima v načrtu tudi tristransko srečanje s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Kot je pojasnil, je namen pogovorov z Merklovo in Sarkozyjem zagotoviti, da bo Italija odslej dajala "stalen prispevek" k reševanju dolžniške krize v evrskem območju.

Ključne smernice svoje vlade je Monti sicer predstavil v četrtkovem nastopu v senatu, ki so ga v italijanskih medijih danes dobro ocenili. Novega premierja so označili kot umirjenega in hkrati avtoritativnega človeka, ki je s svojim nastopom navdušil senatorje, utrujene od Berlusconijevega "teatra". Kot so zapisali v časniku Corriere della Sera, je Monti v četrtek pokazal "skromnost", čeprav je predstavil zelo ambiciozen program.

Stroga proračunska disciplina
Protikrizni program Montija, ki se ga že prijemlje vzdevek "Super Mario", temelji na strogi proračunski disciplini ter obenem gospodarski rasti in socialni pravičnosti. S slednjima bodo, kot je premier zagotovil v četrtek, uravnotežili boleče varčevalne ukrepe, ki pa so neizogibni.

Poudaril je, da varčevanje namreč ni dovolj, saj je za kredibilnost Italije nujen tudi ponoven zagon rasti. Med drugim je napovedal reformi pokojninskega sistema in trga dela, h katerima sicer državo glasno poziva tudi EU, ter spremembe davčne politike in oster boj proti v Italiji kroničnemu izogibanju plačevanja davkov.

Monti je danes v poslanski zbornici dejal, bo morala vlada sprejeti "težke in neprijetne" ukrepe, če želi Italijo rešiti pred bankrotom. Obenem je poslance pozval, naj mu dovolijo vladati do izteka rednega mandata leta 2013, ne glede na to, kako boleči bodo protikrizni ukrepi, ki jih bo prisiljen sprejeti.

"Stojimo pred skoraj nemogočo nalogo, a jo bomo opravili," je zatrdil ter ob tem obljubil "ponižnost in odločnost". Poslancem je še zagotovil, da ni odposlanec velikih korporacij ali finančnih interesov. Kot je spomnil, je kot nekdanji evropski komisar za konkurenco otežil življenje tudi "težkokategornikom", kot je na primer Microsoft.