Kiska (levo) in Fico imata največjo podporo, a ne tolikšne, kot bi jo potrebovala za zmago v prvem krogu. Foto: Reuters
Kiska (levo) in Fico imata največjo podporo, a ne tolikšne, kot bi jo potrebovala za zmago v prvem krogu. Foto: Reuters

Volilno pravico ima okoli 4,3 milijona volilnih upravičencev. Gašparovič, ki se mu 15. junija izteče drugi mandat, se ne bo več potegoval za ta položaj.

Za predsedniški stolček se poteguje rekordno število kandidatov, a opazovalci le petim pripisujejo realne možnosti za uvrstitev v drugi krog. Največ možnosti za zmago ima, sodeč po javnomnenjskih anketah, Fico, ki na premierskem stolčku sedi že drugi mandat. Če bo izvoljen za predsednika, bo moral odstopiti tako z mesta premierja kot z mesta predsednika vladajoče levičarske stranke Smer.

Drugi krog 29. marca
Vendar pa Ficeva zmaga nikakor ni zagotovljena. Ficev glavni nasprotnik je Andrej Kiska, nestrankarski kandidat, milijonar in soustanovitelj dobrodelne organizacije Dobri angel. Podpora 51-letnemu poslovnežu v zadnjih tednih vse bolj raste, saj Slovaki vse manj zaupajo uveljavljenim političnim strankam. Kiska je obljubil, da si bo prizadeval za odločen boj proti korupciji in učinkovitejšo vlado.

Če noben kandidat ne bo prejel podpore vsaj 50 odstotkov volivcev, bo drugi krog volitev potekal 29. marca. Po javnomnenjskih raziskavah je ta scenarij najverjetnejši. Slovaki bi v tem primeru predsednika dobili šele konec meseca.

Po ustavi predsednik države imenuje predsednika vlade in najpomembnejše sodnike, kljub temu pa je njegova vloga predvsem ceremonialna.