Inšpektorji IAEA-ja v Iranu pregledujejo jedrske objekte. Foto: EPA
Inšpektorji IAEA-ja v Iranu pregledujejo jedrske objekte. Foto: EPA

Najprej so tuje agencije poročale, da je bil v nesreči poškodovan slovaški inšpektor IAEA-ja, a so nato iz organizacije za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da gre za slovenskega državljana.

IAEA je sporočil, da so v stiku s svojci umrlega in poškodovanega kot tudi z iranskimi oblastmi.

Iranska agencija za jedrsko energijo je sporočila, da sta bila umrli in poškodovani inšpektor člana stalne ekipe IAEA-ja v Iranu in sta bila na misiji v bližini kompleksa Hondab v pokrajini Markazi v osrednjem delu države.

Agencija Reuters poroča, da se je nesreča zgodila blizu jedrskega obrata za težko vodo v Araku, ki je del iranskega jedrskega programa.

Iransko zunanje ministrstvo navaja, da sta bila inšpektorja v času nesreče na poti iz enega jedrskega obrata v drugega.

Nesreča naj bi se zgodila, ko je avtomobil z inšpektorjema skušal prehiteti drugo vozilo in se je nato prevrnil. Neki zahodni diplomat na Dunaju, kjer ima IAEA sedež, je povedal, da za zdaj ni nobenih znakov, da ni šlo za nesrečo.

V nesreči je umrl južnokorejski inšpektor Seo Ok Seok. Slovenski inšpektor naj bi se lažje poškodoval in so ga prepeljali v bolnišnico.

Inšpektorji IAEA-ja redno potujejo v islamsko republiko, kjer opravljajo rutinske oglede tamkajšnjih jedrskih obratov.

IAEA je v novembrskem poročilu o spornem iranskem jedrskem programu zapisal, da oblasti v Teheranu preučujejo možnosti za razvoj jedrskega programa.

ZDA in njihove zaveznice Iran obtožujejo, da jedrski program izkorišča za razvoj jedrskega orožja, vendar Teheran to zanika in trdi, da gre za miroljuben jedrski program.