Marine La Pen je odločitev sodišča, da mora opraviti psihiatrične preiskave, označila za
Marine La Pen je odločitev sodišča, da mora opraviti psihiatrične preiskave, označila za "noro". Foto: Reuters

Glede na dokument, ki ga je na družbenem omrežju Twitter objavila predsednica Nacionalnega zbora (nekdanje Nacionalne fronte), sodnik zahteva, da se opravijo testi, ki naj bi pokazali, ali Marine Le Pen trpi za duševnimi težavami in ali je "sposobna razumeti pripombe in odgovoriti na vprašanja".

"To je noro," je tvitnila. "Ta režim resnično postaja strašljiv," je še zapisala. Pozneje je novinarjem dejala, da se nima namena podvreči psihiatričnim preiskavam. Tožilci so medtem za časnik Le Parisien dejali, da je zahteva sodnika del standardnega postopka, poroča BBC.

Širila fotografije IS-jevih zločinov
Spomnimo, leta 2015 je Marine Le Pen objavila fotografije IS-jevih zločinov. Na eni od fotografij, ki jih je objavila, je bilo tudi obglavljeno telo IS-jeve žrtve, ameriškega novinarja Jamesa Foleyja.

Na drugi fotografiji se vidi tank, ki vozi čez moškega v oranžni enodelni obleki, na tretji pa je prikazan enako oblečen moški, medtem ko gori v kletki.

Marine Le Pen je te podobe objavila v odgovor na novinarja, ki je povlekel vzporednice med IS-jem in njeno stranko.

Proti političarki je bila nato vložena obtožnica, saj je po francoski zakonodaji prepovedano objavljati oziroma širiti "nasilna sporočila, ki spodbujajo terorizem ali pornografijo oziroma resno škodijo človekovemu dostojanstvu," in ki jih lahko vidijo tudi mladoletniki.

Marine Le Pen, ki je sicer poslanka v Evropskem parlamentu, je bila odvzeta poslanska imuniteta, grozi pa ji finančna in celo do triletna zaporna kazen.